Mike Kershaw – Arms open wide

Facebookrssmail

Mike Kershaw woont in West Yorkshire. Hij werkte 22 jaar in de financiële sector, voordat hij boventallig werd verklaard. Kershaw ging niet bij de pakken neerzitten en inmiddels is hij tien jaar actief als muzikant. ‘Arms open wide’ is alweer het vijfde (solo)album van Mike Kershaw De line-up op dit atmosferische progrock album is hetzelfde als op ‘What lies beneath’ (2016). Dit nieuwe album is echter een stuk donkerder/zwaarder dan zijn voorganger. Hier komen thema’s zoals paranoia en manipulatie aan de orde.

Dit album opent direct donkerder dan het vorige album. Vooral de snaren zorgen voor deze sound. De geluidskwaliteit komt wat dof over. Maar dat past op zich wel bij de ‘grimmige’ sfeer. Ongeveer halverwege krijgt de track een rustiger stuk met een vriendelijkere klank. Jammer dat ik niet geraakt word door zang en muziek, terwijl de tekst daar wel voor geschreven lijkt te zijn. Met een gesproken stem sterft ‘Fear Factory prachtig langzaam weg. Door het rustige intro van ‘All That Matters Is The Fear’ verwachtte ik een experimenteel stuk. Maar dat blijkt niet het geval. Vrij snel komt er een steady ritme bij. Mike heeft geen groot vocaal bereik. Maar hij weet wat hij kan. En hij weet hiermee een prima balans te creëren tussen zang en muziek. De instrumentale stukken hebben regelmatig wat meer pit. Maar die pit verdwijnt meestal als hij zingt. Bovendien wisselen vocale en aangenaam lange instrumentale stukken elkaar af.

De zang in ‘The Fear Inside Me’ klinkt vervormd en vormt zo een mooie match met het pakkende ritme en de groezelige sound van het geheel. Het geluid van wat lijkt op strijkers valt bijna weg in het geheel. Mike zingt vrij duidelijk, toch gaan grote delen van de tekst langs mij heen. Deels omdat zijn stem soms iets te zacht is t.o.v. de rockende muziek. Deels omdat zijn manier van zingen een stukje overtuiging mist. ‘Dark Spaces’ heeft een interessant intro, met redelijk wat herhalingen. De zang klinkt vervormd. Dit is een merkwaardige maar toch toegankelijke track. De opbouw naar het einde is goed!

De lage zang vormt een prima match het sferische (toetsen)intro van ‘Curtains’. Het drumtempo is relaxed. Hierdoorheen hoor je een lekker basloopje en heerlijk gitaarspel. Ondanks deze ingrediënten is de samenstelling van deze laatste track niet volmaakt.Dat gevoel heb ik over de gehele linie. Een absoluut topnummer en/of sublieme mega stukken ontbreken op ‘Arms open wide’.

Er zitten meer laagjes in de tracks dan dat je in eerste instantie hoort. Het is leuk om steeds weer iets ’nieuws’ te horen. Jammer is wel dat de laagjes net niet helemaal tot zijn recht komen. Bepaalde dingen, zoals akoestisch gitaarspel en diverse details gaan te veel op in het geheel. Doordat ze wat te weinig aandacht of ruimte krijgen, komen de nummers niet echt binnen. Voor prog rock is het een vrij voorzichtig, maar toegankelijk album. (72/100) (Bad Elephant Music)

Tracklist ‘Arms wide open:

1. The Fear Quartet Part I: Fear Factory
2. The Fear Quartet Part II: Facing The Fear
3. The Fear Quartet Part III: All That Matters Is The Fear
4. The Fear Quartet Part IV : The Fear Inside Me
5. I Wish Your Eyes Were Mine
6. A Promise
7. Keys To The Kingdom
8. Dark Spaces
9. Curtains

Line-up

Mike Kershaw – (achtergrond)zang, keyboards, programming
Gareth Cole – Guitars
Leopold Blue Sky – Bass
Stefan Hepe (Gandaf’s First) – Drums

Gast muzikanten
Stuart Nicholson – Vocals on All That Matters Is The Fear
Owen Kershaw – Spoken words on Fear Factory

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ