FIFTH ANGEL – THE THIRD SECRET

Facebookrssmail

We schrijven het jaar 1986 wanneer daar vanuit het niets enkele tijdloze klassiekers verschijnen van bands met een ongekende potentie die enkele jaren daarna weer net zo gemakkelijk oplossen in het …niets …. om tientallen jaren na dato middels een reünie optreden op het befaamde Keep It True Festival weer te herrijzen. De ene band gooit het inmiddels over een andere boeg (Heir Apparent; debuutalbum ‘Gracefull Inheritance’), de andere luistert naar de naam ‘Fifth Angel’ wiens gelijknamige debuut simpelweg fabuleus genoemd mag worden. Hun opvolger ‘Time Will Tell’ mocht er eveneens wezen maar kon daar mijns inziens niet aan tippen. Toch was er die gouden toekomst die plotseling in rook opging. Het ontbreken van tours en de opkomst van grunge waren daar mede debet aan.

Leden van het eerste uur, superdrummer Ken Mary (o.a. Chastain, Alice Cooper) en bassist John Macko sloegen de handen ineen met gitaarvirtuoos Kendall Bechtel die op het 2ealbum zijn opwachting maakte. Grote afwezige was derhalve vocalist Ted Pilot wiens geweldige strot toch een onmisbaar instrument leek voor de onmiskenbare eigen ‘Fifth Angel’ sound.

Leek… inderdaad want Bechtel neemt die op deze derde boreling voor zijn rekening en doet dat op een manier die werkelijk iedere verwachting te boven gaat. Naast een fantastische gitarist beschikt ook hij over een moordstrot die perfect in het plaatje past. Deze topmuzikanten zijn erin geslaagd om de karakteristieke sound en hoge kwaliteit van de beide voorgangers moeiteloos neer te zetten op een heerlijk afwisselend album dat klinkt als een klok en waar de klasse liters dik vanaf druipt.

Het album trapt af met het felle en voor Fifth Angel begrippen vrij agressieve ‘Stars Are Falling’. Dat agressieve komt mede door de vocalen van Bechtel die wat rauwer klinken als zijn illustere voorganger. De navolgende juweeltjes ‘We Will Rise’, ‘Queen Of Thieves’ (magistraal), ‘Dust To Dust’ en ‘Can You Hear Me’ (fantastische powerballad) herbergen echter alles wat ‘Fifth Angel’ indertijd zo goed maakte. Melodieuze Metal/stevige Hard Rock verpakt in ijzersterke, afwisselende composities met mooie zanglijnen, flitsend gitaarwerk, pakkende ritmes en voorzien van een functionele instrumentale opvulling. Ook de navolgende tracks bieden hoogstaande kwaliteit en het album boeit van begin tot eind.

‘Fifth Angel’ presenteert zo’n 29 jaar later hun derde langspeler die overloopt van kwaliteit. De sound en beleving klinken exact zoals in ‘The good old days’ en laten een subliem vakmanschap horen. Vooral het gevoel dat in de muziek wordt gelegd is onmiskenbaar. Laten we hopen dat het hier niet bij blijft en dat de band op een uitgebreide tournee gaat zodat we eindelijk eens kunnen gaan genieten van oude en nieuwe glorie.

(92/100)(Nuclear Blast)

Tracklist:

 1. Stars Are Falling 4:13
  02. We Will Rise 4:58
  03. Queen Of Thieves 5:09
  04. Dust To Dust 4:12
  05. Can You Hear Me 4:58
  06. This Is War 4:36
  07. Fatima 2:59
  08. Third Secret 4:54
  09. Shame On You 3:29
  10. Hearts Of Stone 3:38

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ