Wednesday 13 – Monsters of the Universe: Come Out And Plague

Facebookrssmail

Wednesday 13 is in vooral bekend als zanger van the Murderdolls, de band die hij samen met voormalig Slipknot drummer Joey Jordison oprichtte. Daarnaast heeft de beste man nog een aantal andere bands en projecten, zoals zijn outlaw country band Bourbon Crow en zijn hardrock band Gunfire 76. Geen stilzitter dus. ‘Monsters of the Universe’ is het zesde studio album dat Wednesday 13 onder zijn eigen naam uitbrengt. Dit is het derde album dat opgenomen is als een volwaardige band.

WEDNESDAY_13_MOTU_CD_Cover_1024x1024Al sinds zijn vroege dagen in Maniac Spider Trash en later Frankenstein Drag Queens From Planet 13 focussen de teksten van de heer 13, geboren als Joseph Poole, zich op campy horror films en aanverwanten (en natuurlijk het woord “fuck”). In dat opzicht slaat de band hier een andere weg in. ‘Monsters of the Universe’ verhaalt namelijk niet over zombies en weerwolven, maar focust zich op buitenaardse wezens en Rosswell-achtige complottheorieën. Muzikaal gaat deze plaat echter op de zelfde weg door als voorganger ‘The Dixie Dead’ (2013).

Na het instrumentale ‘The Fall of All’ gaat de band meteen vol aan de bak met ‘Keep Watching the Skies’. De snelle, strakke drums van Jason “Shakes” West vallen meteen op. Op ‘Astro Psycho Galactic Blood Drive’ geeft de band nog net wat extra gas, om het vervolgens wat rustiger aan te doen op ‘Come Out And Plague’. Dit nummer grijpt in veel opzichten terug naar de oudere albums, en dan vooral ‘Transylvania 90210’. Dit komt vooral door de geluidseffecten en de filmsample aan het begin, maar ook muzikaal en tekstueel is dit een terugkeer naar het inmiddels tien jaar oude album. Ook ‘I Ain’t Got Time To Bleed’ is een typisch W13 nummer, dat live zeker uit volle borst meegeschreeuwd zal worden. Dat hij zijn humor nog steeds niet verloren heeft, blijkt uit nummers als ‘I Love Watching You Die’ en ‘Over Your Dead Body’.

Eigenlijk is ‘Planet Eater (Interstellar 187)’ de enige echte verrassing op dit album. Dit is namelijk het eerste nummer van de band waar Wednesday zelf geen hand in heeft gehad. Dit nummer is in zijn geheel geschreven door Roman Surman, en dat is merkbaar. Door de thrash invloeden is het normaal al duidelijk merkbaar wanneer Surman aan een nummer heeft meegeschreven, maar op dit nummer laat de gitarist zich helemaal gaan. Met de blastbeats en de snelle gitaren neigt dit nummer meer naar death metal dan naar iets anders. Desondanks blijft het toch duidelijk met welke band je te maken hebt.

Slechte nummers staan er niet op dit album, en het geluid is wederom dik in orde. Wednesday 13 doet dus weer gewoon wat hij al ruim twintig jaar doet: degelijke horrorpunk maken. Hij heeft deze keer dan wel de Munsters thuis gelaten, maar de vervangende marsmannetjes doen het ook goed. Dit is verplichte kost voor de liefhebbers.
(9/10) (Cargo Records)

Tracklist
1. The Fall Of All
2. Keep Watching The Skies
3. Astro Psycho Galactic Blood Drive
4. Come Out And Plaugue
5. I Ain’t Got Time To Bleed
6. Bloodline 666
7. Serpent Society
8. Bombs, Guns & Gods (This Is A War)
9. Planet Eater (Interstellar 187)
10. I Love Watching You Die
11. Into The Crop Circle
12. Over Your Dead Body
13. The Arrival
14. Monsters Of The Universe

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ