SILVER GRIME – HEALED BY THE DARK

Facebookrssmail

In oktober bracht de Zweedse Doom Metal band Silver Grime hun debuutalbum ‘Healed By The Dark’ uit via het recordlabel Inverse Records. De meeste luisteraars zullen de band nog wel kennen als openingsact voor de legendarische Doom Metallers van Candlemass.

Silver Grime is in 2014 opgericht door gitarist Lindhe en willen graag met hun muziek de klassieke Doom Metalsound voortzetten. Voorafgaande aan deze albumrelease is de track ‘Children’ op single uitgebracht en is de bijbehorende clip via Youtube te bekijken. In de clip is tevens een guestappearance weggelegd voor gitarist Jonas Hansson van de band Silver Mountain.

Album ‘Healed By The Dark’ omschrijft de band zelf als hun ‘Celebration In Black: a cavalcade of heavy riffs and dark lyrics’. Voor mij is het zo dat als, een band als Candlemass jou al meevraagt als support act voor hun tour, nog voordat je ook maar 1 single of album gereleased hebt, dan heb je duidelijk iets in je mars.

Opener ‘The Realm of The Ancient Stones’ begint met interessante intervals van drums en gitaarriff tussen de stiltes door voordat de volledige sound zich inzet. Daarna volgt een korte basslijn en worden de vocalen van zanger Kalle Kronhamn ingezet. Op fluistertoon en in koor met achtergrondvocalen begint hij aan het eerste couplet, maar zijn whisperingvocals wekken een onaangenaam gevoel op en vormen geen fijne meerstemmige overlap met de achtergrondzang. Pas als hij het refrein daadwerkelijk zingt begint het prima te klinken, maar helaas blijft gedurende deze track de whisperingvocals op de voorgrond, en worden de cleanvocals toebedeeld aan de achtergrondzanger. Jammer, want het klinkt gewoon niet met elkaar in harmonie. De muziek heeft qua sound een Black Sabbath-achtige sound en is verder prima. Hopelijk blijven deze vocaltechnieken slechts voorbehouden aan alleen deze track.

Hierna volgen de tracks, de single ‘Children’, en ‘Like A Blood Red Rose’. ‘Children’ opent met een sample van babygehuil en vocals waarin Kronhamn dit keer een Alice In Chains-achtige stem opzet. Waarschijnlijk is deze track bedoeld om de vocale veelzijdigheid van Kronhamn aan te tonen, maar dit geeft eerder aan mij een onzekere indruk. Ik vraag me af hoe hij wil klinken en met welke vocalsound hij zich wil profileren als zanger van Silver Grime? Ja, ze willen klinken als een Doom Metalband, en dat is ook duidelijk te horen in de sound, maar wil de vocalist nu klinken als wijlen Layne Stayley (Alice in Chains) Of als voormalig Candlemass zanger Messiah Marcolin? De gitaarsolo door gitarist Lindhe klinkt prima en wordt uitstekend gespeeld. Tussendoor op ‘Children’ hoor je de sample voorbij blijven komen, maar dit vormt geen harmonie in de sound verder, en had de band beter achterwege kunnen laten.

Pas bij de track ‘Like A Blood Red Rose’ begint het ergens op te lijken. Kalle Kronhamn blijft duidelijk een Alice In Chains-achtige vocalstijl aanhouden en vormt op deze track samen met de sound een mooi geheel. De Basslijn van bassist Hakan Nyander houdt de overige instrumenten uitstekend bij mekaar en heeft duidelijk een leidende rol tijdens deze track. Hierna volgt de instrumentale track ‘The Execution Of The Narcissist’, waarvan ik mij afvraag wat deze in hemelsnaam doet op dit album. Deze volledig uit samples bestaande intermezzo vormt geen geheel met de album tracklist en dient bovendien duidelijk niet als inleiding naar de volgende track ‘Eclipse Of Tommorow’.

Op ‘Eclipse Of Tommorow’ is een mooi akoestisch gitaarspel te horen onder de vocalen en is bovendien een van de betere tracks op dit album. Ook de zang is weer stukken beter dan op de vorigen en vormt een mooi geheel met de verder rustige sound op deze track. Afsluiter is de titeltrack ‘Healed By The Dark’ met een interessante basslijn onder een kortdurende soundeffects en cleanvocals opgenomen in echo. Prima opbouwende track in sound en uitstekende gitaren en vocals dit keer. Met de titeltrack heeft Silver Grime een mooie afsluiter gemaakt.

Op zich een redelijke eerste poging. De band heeft duidelijk meer tijd nodig om vooral vocaal te groeien, maar de sound laat duidelijk horen dat hier voldoende potentie in zit. Vooral het gitaar-en bass spel zitten prima in mekaar, maar vormen niet op alle tracks een geheel. Toch hoop ik dat deze band veel gaat spelen en een tweede album nog op gaat nemen. Dan zou ik deze graag willen beluisteren en horen of er daadwerkelijke groei in zit. Want het zou zonde zijn als deze band het na een album voor gezien zou houden. Voor nu een magere 65 punten, maar de volgende keer het dubbele. (65/100) (Inverse Records)  

TRACKLIST HEALED BY THE DARK

  1. The Realm Of The Ancient Stones
  2. Children
  3. Like A Blood Red Rose
  4. The Execution Of The Narcissist
  5. Eclipse Of Tomorrow
  6. Healed By The Dark

 

LINE UP SILVER GRIME

Lindhe – Guitar
Kalle Kronhamn – Vocals
Håkan Nyander – Bass
Michael Hildesjö – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ