Decay – Footprints

Facebookrssmail

De Brabantse rock/metal formatie Decay komt begin deze maand met hun tweede EP. De band bestaat inmiddels 7,5 jaar en daarmee hebben ze natuurlijk wat te vieren. Met de komst van tweede EP ‘Footprints’ dus een dubbel feest. Voor we de nummers in gaan duiken zijn er alvast pluspunten voor de vette hoes die gelijk intrigeert. In een platenzaak zal dit opvallen tussen de rest en pak je het sneller uit het schap.

Decay is dus 7,5 jaar geleden opgericht. Het idee kwam in de heren op tijdens een schoolfeest waarna ze samen muziek zijn gaan maken en veel in de buurt zijn gaan optreden. Inmiddels dus in Bergeijk en omgeving al een gevestigde naam. De band bestaat uit leadzanger/gitarist Pepijn Ter Haar, bassist/backing vocalist Casper Engelen, gitarist Gijs van Moll en drummer Rick Mentink.

De EP opent met de reeds uitgebrachte single ´Kingdom´. Dit nummer begint met een ruige distortion gitaar riff, met daarna een drum en bas fill. De bas volgt daarna in de zelfde lijn als de gitaar voor het nummer naar het eerste couplet toewerkt. Hier zingt Pepijn in zijn cleane zang wat het gros van de song zo blijft, tegen het einde gooit hij de rauwheid flink omhoog en geeft vast een voorproefje voor wat er op de EP volgt. ‘Kingdom’ is een prettig mix tussen heavy rock en de metal scream vocals die wat doet denken aan Sequoyah.

Met het volgende ‘Monster’ gaat de band direct een paar tikjes heaviër. Door de onheilspellende opening zorgt voor de juiste feel. Een ”monster” in je hoofd hebben is iets wat een hoop mensen wel eens hebben meegemaakt. De break halverwege het nummer maakt dat je nekspieren flink moeten werken. Ook het drumwerk voegt echt wat toe aan de duisterheid van de song.

Bij het ‘Fear Of Death’ komen we aan bij het wat mij betreft beste nummer op de plaat. Op de rustigere stukken meen ik wat Opeth invloeden te horen in bas en drum. In de refrein gaat het er weer wat ruiger aan toe, daar komt dat gevoel van angst naar boven.

´Footprints´ wordt afgesloten met ´This Is Who I Am´ en bij het intro schiet me te binnen dat deze EP niet zou misstaan op bijvoorbeeld een label als Heavy Psych Sounds. Zeker door de sound die de gitaren hebben. Op dit nummer krijgen we onder andere een hele fijne solo voorgeschoteld.

Decay kan wat mij betreft de rockcafés in Nederland af met deze ‘Footprints’. De mix van hard rock en metal zorgt voor voldoende variatie op de EP en zal dit dus ook live gaan doen. De 22e van oktober zal de albumrelease plaatsvinden in Bergeijk, vanaf daar kan de band zich nog verder gaan ontwikkelen en ook de fan base zal met deze release alleen maar groeien. (78/100) (Eigen Beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ