Jane Getter Premonition – Anomalia

Facebookrssmail

Jane Getter, een naam die bij velen niet meteen een belletje doet rinkelen. Ze is een New Yorkse jazzrock gitariste die sinds haar achtste de Fender Stratocaster als hoofdinstrument koestert. Ooit was ze muzikant in het huisorkest van de wekelijkse Saturday Night Live uitzending. Ik heb er, ondanks dat het programma sinds 1975 bestaat, nooit een minuut van gezien, maar ken haar als de echtgenote van keyboardspeler Adam Holzman, die ik op zijn beurt weer ken als toetsenist van Steven Wilson’s band.  Zwaar beïnvloed door topgitaristen Alan Holdsworth, John McLaughlin,  Jeff Beck en bands King Crimson, Mahavishnu Orchestra en Porcupine Tree ontwikkelt Getter een unieke speel- en schrijfstijl die een mengeling is van dit alles. Deze vaardigheid resulteert in de 9 tracks op “Anomalia”, nieuwe cd van haar band Jane Getter Premonition.

Anomalia betekent uitzondering op de regel, geen onbekend gegeven in het jazzrock wereldje. Dat valt meteen op als je het artwork van de Deense kunstenaar/fotograaf en filmmaker Lasse Hoile ziet. Een vrouw in blinkende kleding staat verstopt achter een ananas die is begroeid met aardbeien. De kleuren zijn fel en spatten zowat van het hoesje af. Hoile is bekend door z’n samenwerking met o.a. Porcupine Tree en de Noorse artrock band Soup. Aanraders zijn z’n boeken “Muzak”, “Index” en “Portraits” die Lasse’s carrière prachtig in beeld brengen.

 Over tot de muziek op “Anomalia”. Eerste track ‘Kryptone’ hakt er meteen vol in en de virtuositeit van de muzikanten staat als een huis. Een gitaarduel tussen Getter en gast Alex Skolnick (Testament, Savatage) wordt ondersteund door de keyboards van Holzman. Het nummer doet enigszins denken aan Steven Wilson’s  ‘Luminol’. Logisch door de inbreng van Getter’s echtgenoot, die tevens voor de productie van de plaat tekent. De toon is hiermee gezet en belooft wat voor het vervolg!
 De ritmesectie bestaat op vijf nummers uit bassist Stu Hamm (Joe Satriani) en drummer Chad Wackerman (Zappa). Deze twee heren vullen werkelijk elk mogelijke opening op zonder vervelend aanwezig te zijn. Vernon Reid draagt middels een waanzinnige solo bij aan het nummer ‘Dissembler’. De “semi-ballads” ‘Alien refugee’ en ‘Still here’ leunen qua compositie tegen het solowerk van Jakko Jakszyk. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Elke track apart beschrijven zou door mijn enthousiasme een lang verhaal opleveren. Mix de kenmerken van alle artiesten op de cd met Getter’s capaciteiten en je hebt een prima idee van Jane Getter Premonition.
 Feit is wél dat “Anomalia” een topplaat uit het Progjazzrock genre is zonder dat de nummers vervallen in muzikale krachtpatserij van de afzonderlijke muzikanten. Jane Getter is een vaardige componiste die niet in deze val trapt. Kers op de taart is haar rustige, zweverige zang die perfect in het geheel past. Voor de liefhebbers van The Mute Gods, King Crimson en Steven Wilson een absolute aanrader. En mocht je geen genoeg krijgen van “Anomalia”: dit is Jane Getter’s zesde album, dus je kunt nog even vooruit… (90/100) (Cherry Red Records)

Tracklist

1 Kryptone
2 Lessons learned
3 Dissembler
4 Alien refugee
5 Still here
6 Answers
7 Queen of spies
8 Disappear
9 Safe house

Line up

Jane Getter, Alex Skolnick, Vernon Reid – Guitar
Stu Hamm, Mark Egan – Bass
Adam Holzman – Keyboards
Chad Wackerman, Gene Lake – Drums
Jane Getter, Randy McStine – Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ