Testosteron en Powerrock in Cultuurpodium Boerderij bij de Dead Daisies

Facebookrssmail

Er zijn mensen die bezoeken Bobbejaanland of Disneyland met grote regelmaat. Echter vanavond staat Daisyland op het programma. Voor wie de Dead Daisies nog niet kent en het laatste jaar onder een steen heeft gelegen: Ze behoeven nauwelijks enige introductie. De band kan Nederland inmiddels als hun tweede huis beschouwen. In 2017 een Europese tour begonnen en deze tour duurt nog tot december, waarna de band in ruste gaat. Vanavond de Daisies in Cultuurpodium Boerderij Zoetermeer. Bij een band met muzikanten die een verleden hebben in bands als Whitesnake, Dio, Thin Lizzy, Motley Crue, Journey en Bad English ben je al gauw geneigd om van een supergroep te spreken. Gezien het tourschema van de uitgebloeide madeliefjes zijn het meer Nomaden die door heel Europa trekken.

Voodoo Vegas

Gisteren in De Bosuil in Weert werd geroepen dat het niet meevalt om die show te evenaren; Nou dat valt te bezien. Voorafgaand op de Daisies, nodigt Voodoo Vegas je uit en trakteert de aanwezige op nummers van het laatste album ‘Freak Show Candy Floss’. De opvolger van het debuutalbum ‘The Rise of Jimmy Silver’ en voorloper van EP ‘Hypnotise’. Met diep ademhalen zetten de mannen de harmonica-solo’s in, een compromisloze ‘King Without a Crown’ ‘Don’t Need Your Love’, ‘Love Shines’. Het klinkt zuiver, puur, energiek en rock. Helaas is de stem van Laurence compleet naar de filistijnen vanwege het oud-Nederlandse klimaat en probeert hij zijn grieperige lijf door de set heen te slepen. Voodoo Vegas levert een prima opwarmer, de stem van Laurence is een mix van Robert Plant en Axl Rose. Over het totaal genomen heeft de band een krachtige groove en een echte vuile, funky, gitaar en geeft een blues gevoel. Na zich honderd maal te hebben verontschuldigd voor zijn tekortkomingen van vanavond, maakt de band plaats voor de Daisies.

Dead Daisies

De huidige tour van de Daisies, ‘Burn It Down’, was al vrij snel volledig uitverkocht. Het huidige klimaat waarin sommige grote namen te kampen hebben met minder kaartverkoop is dit bij de Dead Daisies weinig van te merken. Stampvol en met enthousiasme en gejuich betreed de band rond negen uur het podium.Een stevige kick off en direct bepalend voor deze rockband.‘Resurrected’ heeft een bluesy rauwheid, pompende harde riffs en melodieuze elementen. De bluesrocker ‘Burn It Down’ vol met gitaarriffs om vervolgens over te gaan in een dampende climax van ouderwetse hardrock. Als een sneltrein dendert de band door de Boerderij. ‘Make some noise’, tevens de titel van het gelijknamige album, is zeker niet tegen dovemansoren gezegd. Het publiek was al wild, maar na deze oproep doet men er nog een schepje bovenop en waren we door heel Zoetermeer te horen. Waarschijnlijk daarom werd er een akoestische set ingestart. Lichten worden op verzoek van John gedimd en alleen de lichten van de gsm’s mochten de band verlichten. Daar werd Deen Castronovo geïntroduceerd zijnde een nieuwe ‘Daisy’. ‘Maggie Mae’ van Rod Stewart klink vanaf de kruk. Hier bewijst Deen ook nog eens over een geweldige stem te beschikken. ‘Let it be’ van de Beatles completeert de akoestische set.

Hier en daar hoor je mensen fluisteren “Van mij mogen de stekkers er wel weer in.”. Deze mening deelt het grootste deel van de zaal echter zeker niet, binnen dit gitaargeweld is deze intermezzo een welkome onderbreking. uiteindelijk wordt er opnieuw ingeplugd. Vooroverbuigend naar de dames vooraan het podium en hen dan uitschelden voor “Bitch”; Alleen John Corabi komt hier mee weg, dit met de cover van de gelijknamige  ‘Rolling Stones’ klassieker natuurlijk.

De linker zijde is vanavond de kant waar Doug menig vrouwen hart sneller laat kloppen, middels abbs en vingervlugge scales, waar Marco, de Brother from another mother, op rechts zijn weergaloze bass skills de zaal in slingert.

‘Rock is dead’ is een veelgehoorde frase, maar gezien het jonge publiek dat opgegroeid in het ‘Bieber’ tijdperk, die onder toeziend oog van de ouders worden gadegeslagen, valt dit nog wel mee. Wie oplet hoort en  ziet dat ze alle nummers uit volle borst meezingen. Daarbij opgeteld de meeste nummers waren geschreven in de tijd dat het zaadje nog geplant moest worden. Classic rock stijl maar met flink vet blues zetten The Dead Daisies een energieke show neer vol met geweldige nummers. Zowel de oudere als van de nieuwe geluidsdrager afgewisseld met rock covers! De uitvoeringen zijn vol met wilde gitaarriffs stomende drumsolo’s; killer baslijnen en powerhouse zang.Van ‘It’s A Long Way’ tot aan ‘Mexico’ geen tijd op uit te stappen uit deze sneltrein.

Vol gas toewerken naar het einde van een twee uur durende rollercoaster, Bosuil of Boerderij, waar dan ook in Europa, waar de rozen ook bloeien ze maken hun reputatie meer dan waar. Als afsluiter, nadat de band traditionele afmars maakt van het podium, nog eenmaal terugkomt om te knallen en het dak nog meer ontwrichten dan het al was neemt de band afscheid met de Beatles klassieker ‘Helter Skelter’,gevolgd door Deel Purple’s ‘Highway Star’! Dan komt er een eind aan deze prachtavond. Met het vermoeden dat er in Zoetermeer niemand is die geen plectrum heeft met het Daisie logo erop gezien deze rijkelijk werden uitgestrooid. Nog even wat drumstokken ontwijken en dan huiswaarts.

Tegen de tijd dat ik de Boerderij deur achter mij dicht trek zie ik de bandleden in de bus stappen richting België terwijl het instrumentarium nog moet worden ingepakt. Ja, dan ben je toch echt een ‘Superband’!

Foto’s (c) Johan Sonneveld

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ