Karibow – MOnuMENTO

Facebookrssmail

Karibow werd ruim 20 jaar geleden opgericht door zanger, multi -instrumentalist en producer Oliver Rüsing. Vooral de laatste jaren is Oliver nogal productief. Met dit nieuwe dubbelalbum MOnuMENTO meegerekend, staat de teller op vier albums in ruim twee jaar.

CD1 Moments

Allerlei geluiden geven dit album een bijzondere start. Het is vrij snel duidelijk dat dit de titeltrack is. De opbouw naar meer rock is goed. Het geluid is helder, maar de wendingen verlopen niet altijd perfect. Delen van de tekst keren terug. Er zijn elektronische geluidjes en gesproken tekst toegevoegd. De achtergrondzang is subtiel. Er is veel om naar te luisteren, je hoort zelfs kinderinstrumenten. Het blijft toegankelijk, en delen blijven gemakkelijk in je hoofd kleven.  De woorden ‘Monumento’ worden weer krachtig gezongen. Je merkt dit de opbouw naar het einde is. De saxofoon scheurt hier mooi doorheen. Deze meeslepende openingstrack heeft een bijzonder einde.
‘The Rainign Silince’ gaat wat meer de poprock kant uit. In tegenstelling tot vorig nummer ben je eerder geneigd om grotere delen van de tekst mee te zingen.

Piano en diverse (elektronische) geluiden klinken samen tijdens het rustige intro van ‘District of Dignity’. Dit is een duet met Hayley Griffiths (ex-Karnataka). Haar prachtige stem is herkenbaar. Er is iets te weinig volumeverschil tussen de rustig gespeelde delen en de stukken die meer rocken. Daardoor komt dit nummer net niet volledig tot leven.
‘Private Babylon’ heeft een gaaf einde. Het intro van ‘Red Feathers’ sluit hier mooi op aan. Je hoort allerlei merkwaardige geluiden en een heldere stem die wordt ingezet als instrument. De langzame, soms bijna fluisterende zang van Oliver past bij ingetogen muziek. Fluisterende gesproken woorden vormen een mooie toevoeging aan dit ingetogen nummer.

Ook ‘Seekers Of Dawn’ bevat ruim voldoende onverwachte elementen, waardoor ook deze track blijft boeien. Tijdens een prima portie blues rock hoor je mooi harmonicaspel. Dit lijkt te eindigen, maar er is een verandering naar klein gaaf gespeeld deel. De warme, tedere stem van Oliver komt hier mooi uit. Hierna is er lekker gillend gitaarspel in een rockend deel.

CD2 Monuments

De epic ‘Monuments’ duurt ruim drie kwartier, en bestaat uit twee delen. Deze zijn onderverdeeld in subhoofdstukken.
Het eerste deel,‘Prelude to a Fairy Tale’is een klassiek georiënteerd instrumentaal stuk dat allerlei leuke details bevat. Je hoort de wending naar ‘Lost is all I am’. Het eerste stukje is nog instrumentaal. De tekst blijkt een luistertekst te zijn. Op de achtergrond zijn regelmatig klassieke elementen te horen. Een deel van de woorden zijn in het Duits verteld en gezongen.
Meestal hoor je de wending naar een volgend deel. Alle delen hebben mooie veranderingen, deze zijn vaak super geplaatst. Helaas is de geluidskwaliteit niet constant perfect. Zonde dat er enkele kleine oneffenheden zitten in deze goed gecomponeerde epic. Gelukkig is het geluid over het overgrote deel wel mooi helder. ‘Keeper Of Fairy Blood’ heeft een prachtig klein gespeeld stuk. Je hoort het geluid van een muziekdoosje.  Er is een gave opbouw naar meer volume, het geluid is prima verdeeld over de koptelefoon. Dit vormt een geniale opbouw naar hoofdstuk twee. ‘Prelude To a Crusade’ heeft een klassieke start. De stem van Simone Stiers vormt één geheel met de rustige muziek. ‘The Lonely Way’ heeft een pittiger karakter. In de rock zitten hele korte klassieke stukjes gemengd.
In het tiende, en laatste deel, komt het woord ‘crusade’ weer meerdere keren terug. Hoewel je merkt dat dit de opbouw naar het einde is, komt het einde toch sneller dan verwacht.

Oliver heeft niet alleen alle teksten en muziek geschreven, hij heeft het grotendeels zelf opgenomen. Bovendien heeft hij alles zelf gemixt en gemasterd. Helaas zitten er hier een paar slordigheidjes/foutjes in. De productie is dus niet perfect. Ondanks deze minpuntjes is het nog altijd een zeer goed album geworden. Ik kan niet onvermeld laten dat al het artwork er weer fantastisch uitziet.

(86/100) (Eigen beheer)

MOnuMENTO Track list:

Disc I – Moments

01. MOnuMENTO
02. The Raining Silence
03. District of Dignity
04. The Flood
05. Spirits on the Water
06. Private Babylon
07. Red Feathers
08. Seeker of Dawn
09. Elay

Disc II – Monuments

I. A Fairy Tale

  1. Part I: Prelude to a Fairy Tale
  2. Part II: Lost is all I am
  3. Part III: Intruder
  4. Part IV: Touching the Borderline
  5. Part V: The Lion and the Lamb
  6. Part VI: Keeper of Fairy Blood

 

II. Crusader

  1. Part I: Prelude to a Crusade
  2. Part II: The Lonely Way
  3. Part III: A New World
  4. Part IV: Monument of Life

 

Line up in alfabetische volgorde

Joe Cairney: zang
Hayley Griffiths: zang
Antony Kalugin: Karfagen, Sunchild) keyboards
Roland Korner: blues harp
Nic Konray: zang
Taya Nyima- Rüsing: gesproken woorden
Oliver Rüsing: zang, gitaar, drums, percussie, bas, keyboards, orkestrale arrangementen, speelgoed
Guido Seifert: keyboards
Andy Pendant: saxofoon
Michel St-Pere: gitaar
Simone Stiers: zang
John Young: keyboard

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ