CD van de Week: WITHERFALL – A PRELUDE TO SORROW

Facebookrssmail

Sommige bands zien hun doorbraak op een wel heel bijzondere plek gebeuren en deze happening overkwam de Amerikaanse band Witherfall. Want na de release van hun in eigen beheer uitgebrachte debuut ‘Nocturnes And Requiems’, tekende de band een wereldwijde album deal met Century Media en gaf de band een optreden met zeer lovende recensies op de rondvarende cruise 7000 Tons of Metal.

Helaas sloeg het echter om voor de band doordat drummer Adam Paul Sagan vlak daarna ernstig ziek werd en in 2016 overleed. In die periode was de band al begonnen met maken van de opvolger ‘A Prelude To Sorrow’. Samen met hun nieuwste drummer Steve Bolognese maakte de band met dit album een eerbetoon aan hun overleden bandlid en goede vriend.

Na het atmosferische intro ‘A Prelude To Sorrow’ volgen ‘We Are Nothing’, ‘Moment of Silence’, ‘Communion Of The Wicked’, en Maridian’s Visitation’. Meteen valt de ijzersterke productie op van de songs en afwisseling in de vocale sound tussen melodieus gezongen refreinen en stevige coupletten van zanger Joseph Michael. Tevens valt de ijzersterkte songwriting op, en Witherfall heeft daarin zeer zeker uitstekende kwaliteiten als band. Tijdens ‘Moment of Silence’ wordt er een uitstekende gitaarsolo als intro gespeeld en bouwt de sound zich verder uit met een heerlijk drumspel van drummer Anthony Crawford. Door het gebruik van akoestische gitaar tijdens de tracks ‘Communion Of The Wicked’ en ‘Maridian’s Visitation’ weet de band prima afwisseling in de sound aan te brengen.

Ook de laatste tracks van het album zitten prima in mekaar zonder dat er ook maar een greintje verveling of irritatie optreedt. Een track als ‘Shadows’, zitten lekker stevig in mekaar, terwijl ze met ‘Ode To Despair’ een werkelijk schitterende Doomsong hebben afgeleverd. Met ‘The Vintage’ en ‘Epilogue’ heeft de band ook prima outro’s te pakken.

Ondanks het grote verlies heeft de band met ‘A Prelude To Sorrow’ een prachtig eerbetoon weten neer te zetten.
De songs staan als een huis door de opvallende kwaliteit van songwriting, afwisseling in de sound en vocals, en productie. De sound van de band weet juist door het gebruik van akoestische gitaar ook een hoopvolle klank weer te geven, niet alleen maar het geijkte en voorspelbare melodramatische. Sinds de release van ‘A Prelude To Sorrow’ ontvangt de band terecht lovende kritieken van vele muziekliefhebbers en het album is echt een aanrader voor elke metalliefhebber. Want qua sound zit er echt voor iedereen wat wils bij, voor de Doom en Death – liefhebber tot aan de liefhebbers van Classic Metal. Chapeau voor Witherfall dus! (85/100) (Century Media)

TRACKLIST A PRELUDE TO SORROW

  1. A Prelude To Sorrow
  2. We Are Nothing
  3. Moment Of Silence
  4. Communion Of The Wicked
  5. Maridian’s Visitation
  6. Shadows
  7. Ode To Despair
  8. The Call
  9. Vintage
  10. Epilogue

 

LINE UP WITHERFALL

Anthony Crawford – Bass
Jake Dreyer – Guitars
Joseph Michael – Vocals/Keyboards
Fili Bibiano – Guitar
Steve Bolognese- Drums

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ