CD van de Week: DOG EAT DOG – BRAND NEW BREED

Facebookrssmail

Ooit las ik in een interview met Laibach-zanger Eber zijn reactie op de vraag wat hij vond van de band Rammstein en de suggestie dat Rammstein veel van Laibach ‘gejat’ zou hebben. Zijn reactie was dat Rammstein nooit iets van hun zou kunnen stelen, maar juist duidelijk geïnspireerd waren door Laibach. En dat Rammstein voor Eber daarbij duidelijk het bewijs is dat een goede kopie het commercieel gezien nog altijd beter doet dan de daadwerkelijke grondlegger. Ook al is die grondlegger in vele opzichten tien keer beter dan de kopie. Aan die quote moest ik heel erg denken toen ik de nieuwe EP ‘Brand New Breed’ van de Amerikaanse band Dog Eat Dog ter recensie kreeg aangeboden.

Behalve dat het voor het eerst sinds 12 jaar weer een teken van leven is van de band sinds hun laatste volledige album ‘Walk With Me’ uit 2006 (Alhoewel de band door de jaren heen toch wel regelmatig intensief heeft opgetreden door Amerika en Europa.) Wordt de band vandaag de dag nog altijd gezien als DÉ grondlegger van de huidige fusion tussen Metal en Hiphop, zonder echt te zijn doorgebroken naar een groter publiek.

Want ondanks dat de band flink veel aandacht kreeg met echte Classic Albums als ‘All Boro Kings’ (1994) en ‘Play Games’ (1996) en de videoclips van bijbehorende singles ‘Who’s The King?’, ‘Isms’ en natuurlijk ‘No Fronts’ (Alle 35-plussers: Springt en schreeuwt u allen even mee met “No Fronts, No Tricks, No Soapbox Politics., No Guns, Just Blunts, We Kick This Just For Fun!”) is het daar helaas altijd bijgebleven, maar kon de band door de jaren heen rekenen op een harde kern fans.

Eind jaren 90’ namen copycat bands Korn en vooral Limp Bizkit het roer over en konden zij rekenen op een echte doorbraak met multi-millionseller albums als ‘Life is Peachy uit 1996 en ‘Follow The Leader’ uit 1998 (Korn) En ‘Significant Other’ uit 1998 en ‘Chocolate Starfish And The Hotdog Flavoured Water’ uit 2000 (Limp Bizkit) In 1999 bracht Dog Eat Dog nog ‘Amped’ uit met de single ‘Expect The Unexpected’, maar helaas voor de band deed dit redelijke album niets meer voor hun.

In 2017 bracht de band ‘Brand New Breed’ uit als merchandise onderdeel, maar afgelopen jaar nu ook als fysieke release via het label Metalville records. De EP bevat 4 nieuwe tracks, namelijk ‘XXV’, ‘Vibe Cartel’, ‘Lumpy Dog’, en ‘Emoji Baby’ (waarvan ‘XXV’ tevens ook in een live uitvoering als bonustrack op deze EP te vinden is.) en 3 live opgenomen tracks in een Unplugged uitvoering, waaronder hun classic hit ‘Isms’, ‘Rocky’, en een Unplugged-versie van ‘Lumpy Dog’.

Met deze EP bewijst Dog Eat Dog nog altijd even verfrissend en vernieuwend te zijn anno 2018. Dat bewijst het feit dat er 3 unplugged-versies aan de EP zijn toegevoegd. Want dat is een ding die Korn misschien wel heeft gedaan, maar weer iets wat ik juist Limp Bizkit niet zie doen (En die band komt toch het dichtstbij Dog Eat Dog.) Werkelijk een geweldige uitvoering van ‘Isms’ en de nieuwe track ‘Lumpy Dog’ komen voorbij.

Ook de 4 nieuwe tracks bewijzen dat het echte harde werk er vandaag de dag nog altijd mag wezen. Op ‘Emoji Baby’ kun je makkelijk mee springen en zingen (‘Locked in!’ ‘Tuned Out!’ ‘Plugged in!’). Nog altijd is de saxofoon-sound prominent aanwezig en vooral op de Reggae/ Dub track ‘Lumpy Dog’ komt deze prima tot uiting.

Dog Eat Dog, kom alsjeblieft terug! We hebben jullie nodig! Want na ruim 25 jaar zijn jullie nog altijd een verademing om naar te luisteren in deze huidge dagen van Metalcore bandjes (Waarvan de een ook steeds meer hetzelfde klinkt als de ander, gaap!). Net zoals ‘All Boro Kings’ in de jaren 90’ een verademing was tussen al die Nirvana en Soundgarden Grungesound, hebben jullie met ‘Brand New Breed’ weer een echte classic afgeleverd die wat mij betreft tussen jullie andere classics kan. Hopelijk volgt er al gauw weer een volledig album. Helaas is een EP te weinig voor mij om jullie 100 punten te geven, maar een dikke 85 kan wel. En die is meer als dubbel en dwars verdiend! (85/100) (Metalville Records)

TRACKLIST BRAND NEW BREED

  1. XXV
  2. Vibe Cartel
  3. Lumpy Dog
  4. Emoji Baby
  5. Isms (unplugged)
  6. Rocky (unplugged)
  7. Lumpy Dog (unplugged)
  8. XXV (live)

 

LINE UP DOG EAT DOG

John Connor – Vocals
Roger Hämmerli – Gitar, Vocals
Dave Neabore – Basgitar, Vocals
Brandon Finley – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ