K’s Choice brengt de zon naar de Stadsschouwburg in bevroren Nijmegen

Facebookrssmail

Op een besneeuwde, koude woensdagavond 23 januari loopt Nijmegen en omtrek van huis of auto naar de concertzaal, de Stadsschouwburg in Nijmegen, met als enige warmhouder een aanzienlijk enthousiasme, omdat deze avond K’s Choice zal optreden.

Vorig jaar nam het kernduo van de band, broer en zus Gert en Sarah Bettens, samen deel aan het Belgische televisieprogramma Liefde voor Muziek, waar zij covers speelden van nummers van de andere deelnemende artiesten en vice versa. Hun eigen resultaten verzamelden ze op een nieuw album ‘Love = Music’ samen met een aantal nieuwe akoestische covers en één nieuw origineel nummer. Dit album nemen zij mee op de gelijknamige tour, waarbij Nijmegen de eerste stop is van het Nederlandse deel van deze tour.

Terug naar de basis, dat omschrijft deze tour goed. Drie stoelen, een collectie (bas)gitaren, geen voorprogramma. Om 20.00 uur verschijnen Gert en Sarah op de bühne, vergezeld door gitarist Tom Lodewijckx. Het publiek heeft haar plek al geruime tijd gevonden. En het mooie is, de hele zaal en balkons zijn bijna helemaal gevuld.

Het drietal opent met ‘Summer of ‘69’ van Bryan Adams. Een van de vele covers waarmee ze deze avond akoestisch zullen gaan invullen. Dat klinkt misschien wat gek, want K’s Choice is zelf in het bezit van een oeuvre dat alles behalve saai is en zelfs na 27 jaar nog niet verveelt. Toch voelt het alsnog als een puur K’s Choice concert, omdat ze de nummers een eigen draai geven.

Neem bijvoorbeeld ‘Stand My Ground’ van Within Temptation, zeker qua zang niet het makkelijkste nummer dat je kunt bedenken. Hoewel Sarah een prachtige, zuivere stem heeft en zij dit instrument perfect beoefent, is het uiteraard totaal anders dan dat van Sharon den Adel (Within Temptation). Het wordt op een eigen manier gebracht, zonder afbreuk te doen aan het nummer, in tegendeel juist.

Tussen de nummers door vertelt Sarah, sympathiek en gezegend met een goede dosis humor, onder andere waarom ze voor bepaalde nummers hebben gekozen om te coveren. Ze zijn voornamelijk van artiesten en bands die hen over de jaren, voor en tijdens K’s Choice, muzikaal hebben beïnvloed. Het zijn zeker niet de minste namen die voorbij komen, al hebben ze niet steeds voor de meest voor de hand liggende nummers gekozen. Hetzelfde geldt voor hun eigen nummers die ze speelden. Hierdoor vervalt het geheel niet in een ordinair meezingersavondje, maar blijft het een intiem, akoestisch en verrassend concert door ontzettend goede muzikanten.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een nummer als ‘Here Comes The Sun’ van de Beatles niet even met luid enthousiasme werd ontvangen door het publiek. De beleving van dat prachtige stukje muziek werd compleet gemaakt door een grote lamp op de achtergrond die even als zon diende. Het lichtwerk mag trouwens ook wel even apart genoemd worden. Voor zo’n ‘simpel’, akoestisch concert, werd er qua belichting nog aardig wat uit de kast gehaald. Zonder te overdrijven, droeg het enorm veel bij aan de sfeer.

Dat mijn mening door de hele zaal gedeeld wordt, is niet meer te ontkennen aan het eind van deze avond. Een langdurig staande ovatie is de reactie van het publiek, inclusief luid, goedkeurend geroep en gefluit. Met een toegift van vier liedjes, waaronder ‘Not An Addict’ als tussenpauze. Het enthousiasme waarmee het publiek die avond arriveerde, is alleen nog maar meer aangewakkerd. Het was prachtig!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ