STILLA – SYNVILJOR

Facebookrssmail

Via Nordvis Produktion brengt de Zweedse Black Metal band Stilla hun vierde album ‘Synviljor’ uit.
Na hun laatste, tegenvallende release ‘Ensamhetens Andar’ (2014) Brengt Stilla met nieuwe verwachtingen dit album uit. Wat meteen opvalt is het originele cover artwork door de keuze voor blauwgroene kleuren tegen een atmosferisch noorderlicht.
Iets wat je niet vaak ziet bij de meeste bands. Hopelijk is de muziek net zo opvallend.

Opener ‘Frälsefrosten’ begint met een interessant synthesizer intro en redelijk heavy gitaarspel van gitarist P. Stille onder de vocalen van zanger A. Pettersson, welke nog duidelijk wat opwarming nodig hebben. In hun eigen moerstaal lijkt het net alsof hij de teksten er een beetje uitbromt en spuugt. Opvallend is de Soprano zang die tegen het einde van de track helemaal overneemt.
Prima afwisseling!

Ook de tracks ‘Skogsbrand’, ‘En Närvaro Av Da’, en ‘Den Kusligaste Av Gäster’ zijn redelijk, maar tijdens het luisteren bekruipt je het gevoel dat je iets mist. Waarschijnlijk doordat de band de variatie in sound weinig weet vast te houden. Hier en daar worden er wat synthesizers aangebracht, maar deze klinken wel erg veel van hetzelfde, en dit geldt ook voor het gitaarspel. Het is vooral te danken aan de verder uitstekende productie die het album overeind weet te houden.
Bij ‘En Nävaro Av Da’ begint de verveling een beetje toe te slaan door het te rechtlijnige gitaarspel en weinig interessante soundeffects. Maar dat weet ‘Den Kusligaste Av Gäster’ weer goed te maken door de opvallende, psychedelische gitaarriff en soundeffects.

De tracks ‘Myr’, ‘Över Blodiga Vidder’ en ‘Ut Ur Tid Och Rum’ beginnen een beetje te vervelen. ‘Myr’ kent een erg eentonige en saaie gitaarsound, maar wél weer een interessante afwisseling met drumbeats als intermezzo. ‘Över Blodiga Vidder’ en ‘Ut Ur Tid Och Rum’ missen in de gitaarsound ook net dat ene sparkeltje wat een luisteraar enthousiast kan maken.

Het is duidelijk dat de productie dit album draagt, want de muziek is weinig spectaculair te noemen. Veel van hetzelfde en weinig voldoende afwisseling in harmonie met de rest van de muziek. De vocale kwaliteiten zijn prima, maar komen door de matige kwaliteit van de sound maar weinig tot zijn recht.
Jammer, want er zit duidelijk gewoon meer in en daarom ook voor nu een kleine voldoende.
(55/100) (Nordvis Produktion)

TRACKLIST SYNVILJOR

 1. Frälsefrosten
 2. Skogsbrand
 3. En Närvaro Av Da
 4. Den Kusligaste Av Gäster
 5. Myr
 6. Över Blodiga Vidder
 7. Ut Ur Tid Och Rum

 

LINE UP STILLA

 1. Pettersson – Vocalen
 2. Stille – Gitaar
 3. Vidhall – Basgitaar
 4. Marklund – Drums
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ