Art Against Agony – Shiva Appreciation Society

Facebookrssmail

Het Duitse ‘Art Against Agony’, of wel AAA is met mysterie omhuld. De bandleden gebruiken allemaal een pseudoniem. Op het podium blijft hun identiteit geheim, want ze spelen met een masker. Deze prog band husselt metal, jazz en experimentele muziek door elkaar. Tel de mridangam en de kanjira (percussie-instrumenten uit India) van the_maximalist erbij op, en je weet dat je wat bijzonders gaat horen.

‘Introduction’ start met rustig pianospel. Daar komt het geluid van ‘strijkers’ bij. Deze klassiek georiënteerde openingstrack is sober en kort. ‘Nothing to declare!’ start uiterst zacht. Voorzichtig komt er wat metal bij, heel even maar. Weer is er een pianissimo (dus een heel zacht) stuk. Het volume wordt langzaam opgebouwd. De metal is niet al te heftig. Voor je het weet komt de elektro sound meer naar boven drijven. De snaren zijn duidelijk aanwezig. Je hoort zo veel door-en na elkaar dat je amper weet waar je naar moet luisteren. Toch is alles in balans en blijft het boeiend. Het drumwerk is even supersnel. De wendingen zijn bijna niet te tellen. Non-stop gaat dit over naar ‘Nandi, maar je hoort wel de wending. Dit is één van de nummers waarin the_maximalist speelt op mridangam. De percussie komt prachtig naar voren in het stuk waar het ritme op de voorgrond is. Op andere momenten is de verdeling tussen ritme en melodie gelijk, of neemt de melodie het voortouw. Niet alleen de wendingen blijven elkaar in hoog tempo opvolgen. De sound van het geluid verandert mee. De lichtere muziek is helderder van geluid en de zwaar aangezette klanken zijn soms groezelig. Er is een prachtige opbouw naar het einde. Na een vrij lange stilte volgt ‘Katz’.

De start is zacht, bijna teder. Je hoort het geluid van bar chimes. Hierna geven bas en piano wat jazzinvloeden. Er komt rock bij, gevolgd door een vleugje metal. Ook hierbinnen hoor je folk-percussie en andere verrassingen. Ineens is er de terugkeer naar jazz, maar dat is maar voor even. Zo blijft AAA verrassend, maar complex. Alle tracks zitten boordevol veranderingen en details. ‘Voerman interlude’ en ‘Write a word: thc’ zijn hele korte tracks. Hier is er minder tijd voor wonderlijke wendingen. Toch zijn dit goede tracks! Je weet nooit wat je van AAA mag verwachten behalve dat ze veel verschillende stijlen mixen en dat het altijd verrassend is.

Dat geldt zeker voor ‘Lemon tree’. Deze track zit, mede door de Indiase invloeden die erin verweven zijn, gaaf in elkaar. De percussie in het uptempo stuk is subliem! In ‘Hulullululu pt. 2’ danst de piano tussen, en door de zware sound heen. Dit geeft een mooi contrast. Later wordt muziek zwaarder en complexer. Er is een verbazingwekkende maar fantastische twist naar lichtere klanken.

De piano wordt langzaam en met melancholie bespeeld in ‘Queen’s lullaby’. Dit wordt eerst somber, dan weer lichter. Daarna is het stil… Maar ineens; is er de zwaardere muziek van de bonus track ‘Coffee for the queen – extended edition’. Weer is er mooi gespeeld met de verdeling tussen de boxen/in de koptelefoon. Het minimalistisch stukje is mooi. Ze bouwen de spanning weer op naar de volgende transitie. Deze bonustrack heeft een onverwacht, maar gaaf einde. De tweede bonustrack heet ‘Above the clouds’. Ook dit is een zeer goede en volwaardige track.

Art Against Agony heeft weer een gecompliceerd album gemaakt. Deze complexiteit maakt dat ‘Shiva Appreciation Society’ misschien niet zo toegankelijk is, maar wel ontzettend boeiend. (88/100) (SOAL, Vault Records)

Track list Art Against Agony – Shiva Appreciation Society:

01 introduction
02 nothing to declare!
03 nandi
04 katz
05 pumpkin thief
06 emissary
07 feste
08 voerman interlude
09 write a word: thc
10 write a sentence: the headbanger’s confusion
11 lemon tree
12 hulullululu pt. 2
13 house built on sand
14 queen’s lullaby

(bonus 1) coffee for the queen – extended edition
(bonus 2) above the clouds (feat. the_sorcerer)

Line up Art Against Agony:

the_sorcerer – lead_gitaar, piano
the_machinist- rhythm_gitaar
the_twin- bas
the_malkavian – drums
the_maximalist – mridangam, kanjira
the_surgeon – pianolive

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ