BREATHE ATLANTIS – SOULMADE

Facebookrssmail

BREATHE ATLANTIS – SOULMADEDe Duitse mannen van Breathe Atlantis brengen met ‘Soulmade’ alweer hun derde cd sinds 2014 uit. Productiviteit kan hen dus niet ontzegd worden. Originaliteit overigens wel, maar daar komen we later op. De groep werd opgericht in Essen in 2012 en bestaat uit zanger Nico Schiesewitz, Joschka Basteck (gitaar), Jan Euler (bas) en Markus Harazim (drums). Met hun gelaagde, kamerbrede, maar ietwat poppy rocksound vissen ze in dezelfde vijver als andere emobands als Thirty Seconds to Mars, Paramore, Black Veil Brides of een Breaking Benjamin. Eigenlijk een heel catchy en Amerikaans geluid voor zo’n Duitse band, wat natuurlijk deels te danken is aan de inbreng van producer Dan Korneff (A Day to Remember, Papa Roach). Ook is dit de eerste cd met alleen cleane zang, het sporadische geschreeuw van de vorige platen is verdwenen.

‘My Supernova’ opent de cd dreigend en bouwt lekker op tot een mooie midtempo rocker met vet geluid. Zanger Nico Schiesewitz klinkt zowaar accentloos en heeft een prettige stem die prima bij deze muziek past. Het volgende ‘Cold’ begint met wat piano, maar is verder een stuk sneller dan het eerste nummer en heeft een lekker meebrulbaar refrein. ‘Don’t need you now’ is een afwisselende song, rustig intro, emotioneel gezongen, dan een versnelling, uitbundig refrein en weer wat gas terugnemend halverwege. ‘Fall’ en ‘Spirit’ hebben eenzelfde opbouw: relaxed begin en langzaam wat lagen toevoegen en los gaan in het refrein. Afwisselend en catchy, maar de band valt hiermee wat in herhaling. In ‘Spirit’ valt ook het lekkere drumwerk op.

Ook de overige nummers volgen eerder beschreven opbouw met de bekende uitbundige bombastische refreintjes, met hier en daar massale achtergrondzang. Omdat het ook nog allemaal in hetzelfde tempo gespeeld wordt en de cd nogal gelikt klinkt, wil de aandacht zo halverwege ‘Soulmade’ nog wel eens verslappen. Een echte ballad of uptempo song had niet misstaan. Ondanks dit gebrek aan afwisseling zijn het stuk voor stuk wel prima nummers. Misschien beter om de cd in delen te luisteren, wat een groot deel van het streamende publiek ook doet tegenwoordig. Kortom, Breathe Atlantis levert hiermee een goede, volwassen en modern klinkende plaat af die net wat meer afwisseling had kunnen gebruiken. Geknipt voor de Amerikaanse markt, ware het niet dat die markt in dit genre al redelijk overvol is… (80/100 – Arising Empire)

TRACKLIST RITUAL

1. My Supernova
2. Cold
3. Don’t Need You Now
4. Fall
5. Spirit
6. I Think It Isn’t Fair
7. Soulmade
8. Savage
9. At Night
10. Addiction To The Worst
11. Everyone Else

LINE-UP BREATHE ATLANTIS

Nico Schiesewitz | Vocals
Joschka Basteck | Guitars
Jan Euler | Bass
Markus Harazim | Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ