Vicious Rumors – Concussion Protocol

Facebookrssmail

Vicious Rumors_Concussion Protocol_1500x1500px‘Concussion Protocol’ is de titel van het nieuwste, 12e studio, wapenfeit van Vicious Rumors. Deze US Metal band die al sinds 1985 met klassiekers als het debuut ‘Soldiers of the Night’, de onovertroffen opvolger ‘Digital Dictator’, ‘Vicious Rumors’ en ‘Welcome to the Ball’ op de proppen kwam had een zeer veelbelovende toekomst tot het noodlot, in de vorm van het overlijden van topzanger Carl Albert, toesloeg. Hierna werd het kwakkelen, met steeds wisselende zangers tot men in 2006 op de proppen kwam met het prima ‘Warball’ waaraan James Rivera (Helstar) zijn niet misselijke stembanden leende. Helaas was deze toetreding van korte duur maar op de 2 volgende, uitstekende, studioalbums ‘Razorback Killers’ en ‘Electric Punishment’ leek men met Brian Allen eindelijk over een stabiele line up te beschikken.

Live kwam de band zeer goed voor de dag en op Alcatraz 2013 behoorden ze dan ook met gemak tot de toppers van die dag. Groot was dan ook mijn verontwaardiging dat Allen enkele dagen later gewoon op straat was gezet. Bandleider Geoff Thorpe had namelijk in zijn oneindige speurtocht naar een sound a like Carl Albert zijn oren laten vallen op de Nederlandse klasbak Nick Holleman (Powervice) en die diende te worden ingelijfd. Nu is Vicious Rumors altijd al een band geweest met een steeds wisselende bezetting met uitzondering van mastermind Geoff Thorpe en drumbeest Larry Howe maar het moet gezegd, Geoff weet op zowel plaat als live altijd prima muzikanten bij elkaar te krijgen.

Op ‘Concussion Protocol’ bestaat de line-up naast de beiden oudgedienden uit Nick Holleman op zang, Tilen Hudap op bass en de teruggekeerde Thaen Rasmussen op gitaar. Naast enkele gastbijdragen door Steve Smyth en Bras Gillis blijkt eens te meer dat ook in dit geval gesproken kan worden over een machtige line up. De wat zwaarder klinkende muzikale lijn van voorganger ‘Electric Punishment’ die ook al een aantal supervette nummers bevatte wordt ook op dit album doorgezet en is al meteen goed te horen in het machtig openende tiltelnummer. Een heerlijk vet metal nummer met alle ruimte voor spetterende solo’s, stuwende drums, gierend gitaarwerk en uitmuntende vocalen.

Op en top Vicious Rumors met zijn eigen herkenbare stijl mede door de uitstekende backing vocals van Geoff en Larry. Nick Holleman bewijst dat hij een gouden strot heeft en deze jongeling laat in de overige nummers duidelijk horen over een veelzijdige stem te beschikken. Ook benadert hij Carl Albert soms akelig dicht zoals te horen is in bijvoorbeeld de toekomstige live kraker ‘Take It Or Leave It’, wederom een typisch up tempo Vicious Rumors nummer dat zo op ‘Digital Dictator’ had kunnen staan. Power, gitaartechnische hoogstandjes en messcherpe solo’s zijn te horen in furieuze up tempo songs als ‘1000 Years’, het titelnummer en het geniale, wellicht beste nummer ‘Chasing The Priest’.

Ook het meeslepende ‘Chemical Slaves’ en de loodzware beukers ‘Victims Of A Digital World’ en ‘Bastards’ zijn het beluisteren meer dan waard. De band neemt wat gas terug op ‘Circle Of Secrets’ en presenteert met ‘Last Of Our Kind’ een wat te eenvoudige meezinger die vooral uitblinkt door de solo’s en de voortreffelijke strot van Nick. Op ‘Every Blessing Is A Curse’ worden nog even alle registers opengetrokken voordat met het licht experimentele ‘Life For A Life’ wordt afgesloten en je niets anders rest dan de repeatknop in te drukken zodat het grote genieten opnieuw kan beginnen.

Na het al niet misselijke ‘Electric Punishment’ flikt Vicious Rumors het na al die jaren nog steeds. ‘Concussion Protocol’ is dan ook nog beter geworden, staat vol met muzikale uitspattingen op hoog niveau en mag zich gerust tussen de voorgaande klassiekers nestelen. Alle VRazors kunnen gerust zijn, Vicious Rumors pakt uit met een geweldige plaat die alle broodnodige metal vitaminen herbergt om eens flink uit je dak te gaan. Hopelijk blijft deze line up voorlopig stabiel en staan ons nog vele vette platen en live optredens te wachten. Zorg dat je ze niet mist binnenkort op tour. Het album zelf is vanaf 26 augustus verkrijgbaar. Aanschaf verplicht en voer voor jaarlijstjes.

(9/10, SPV/Steamhammer)

Tracklist:
• Concussion Protocol
• Chemical Slaves
• Victims of a Digital World
• Chasing the Priest
• Last of our Kind
• 1000 Years
• Circle of Secrets
• Take it or Leave it
• Bastards
• Every Blessing is a Curse
• Life for a Life

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ