Ribozyme – Argute

Facebookrssmail

Ribozyme – ArguteWikipedia leert dat een ribozyme een RNA-molecuul is dat een katalytische rol speelt in een biochemische reactie. Tsja, gelukkig is de muziek van deze Noren wat eenvoudiger te verteren. Ik kende de band niet, maar de mannen timmeren al sinds 1998 aan de, voornamelijk Noorse, weg. Al is er ook al een aantal keer in Europa getourd. Album zeven, Argute, draait rondjes en het is een verrassende, eigen, maar wat moeilijk te omschrijven sound. Progressieve, stevige rock noemt de band het zelf. Het doet me nog het meest denken aan een Faith No More, Fair to Midland of de snellere nummers van een Dredg of Jolly. Al werden ze in het verleden ook wel met Tool vergeleken. Kortom, niet de minste referenties dus. Beetje tegendraads, geen hapklare kost, maar het is niet voor niets progressief.

De muziek leunt in snelle opener ‘Sonic Wealth’ op een lekkere drukke baslijn. Al valt ook meteen de prima zanger op en horen we verderop een stuurse gitaarsolo. Mooi en veelbelovend begin derhalve. ‘Haunted a Minute Ago’ heeft ook weer zo’n tegendraads ritme en knalt vooral tijdens de refreinen. Geen refreinen die zich meteen in je kop nestelen, maar na een aantal draaibeurten valt dat kwartje wel. Titelnummer ‘Argute’ is iets relaxter en behapbaarder, vooral vanwege het catchy refrein. Lekker nummer, gaat vast een single worden. ‘Tied to the Grid’ opent dreigend, maar zodra de drummer invalt gaat het tempo omhoog. Een hoekig nummer dat lekker non-stop doorbeukt. De daaropvolgende songs gaan in hetzelfde (up)tempo door en beginnen een beetje op elkaar te lijken.

Een rustpuntje is welkom. Dat krijgen we met het mooi opgebouwde voorlaatste nummer ‘Allegiance To The Damned’. Althans, de coupletten zijn wat trager, maar tijdens het pakkende refrein gaat de band weer helemaal los. Afsluiter ‘Plasma’ is misschien wel het mooiste nummer en bevat alle elementen zoals hierboven beschreven. En zowaar een mooie gitaarsolo. Dit nummer is tevens als clip te vinden op youtube (hierin zie je gitarist zijn eigen gitaar maken). Het geeft tevens een prima beeld van de muziek, dus check hem uit als je interesse is gewekt:

Mijn eerste kennismaking met Ribozyme is niet verkeerd. Originele muziek, prima gespeeld en gezongen en zowaar een echt eigen sound. Iets meer afwisseling was welkom geweest en het tegendraadse en drukke karakter van de muziek wordt wat vermoeiend op den duur, maar verder is Argute een erg goede plaat eigenlijk. Ik zou ze weleens live aan het werk willen zien. (85/100) (Indierecordings)

TRACKLIST ARGUTE

1. Sonic Wealth
2. Haunted a Minute Ago
3. Argute
4. Pleasures of Drowning
5. Tied to the Grid
6. Coerced
7. Out of Orbit
8. Allegiance to the Damned
9. Plasma

LINE-UP RYBOZYME

Kjartan Ericsson
Bård Bøge
Cato Olaisen
Thomas Lønnheim

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ