Birth of Joy – Get Well

Facebookrssmail

FINAL frontcover klein‘Get Well’ is alweer het vierde studio album van Birth of Joy. De eerste twee albums van de band, ‘Make Things Happen’ uit 2010 en ‘Life in Babalou’ uit 2012 leidden vooral tot succes in het buitenland. Vooral Frankrijk viel als een blok voor het powerrock trio. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de band haar opwindende live dubbel album ‘Live at Ubu’ in 2015 in het Franse Rennes opnam. Birth of Joy kreeg in 2014 ook in eigen land voet aan de grond met ‘Prisoner’. Birth of Joy maakte haar opwachting bij DWDD, de band had een drukbezochte clubtour en maakte veel festivalpodia onveilig.
En dan is er in februari 2016 een nieuw album: ‘Get Well’. De prachtige kleurrijke hoes van het album doet mij denken aan de schilderijen van Tahitiaanse vrouwen van Paul Gauguin. De grote vraag is of Birth of Joy er in studio The Church in geslaagd is de rauwe energie van hun live shows op plaat vast te leggen. Om kort te zijn: Jazeker! Get Well is een opwindend rock ’n roll album geworden.

Dat begint gelijk met opener ‘Blisters’, sonische orgelriffs, manische gitaren en donderende drums vormen de basis voor een opwindend, no nonsense rock ’n roll nummer. In ‘Meet Me at the Bottom’ gaan de drie heren wat subtieler te werk. Het nummer wordt opgebouwd rond een slepende orgelriff. In de grootste refreinen gooit Birth of Joy alle energie in gierende orgels, gillende gitaren en knallende drums.

Het psychedelische ‘Numb’ is een volgend hoogtepunt van het album. Vanuit een sfeervol orgelintro bouwt het nummer langzaam op richting stuwende rockriffs op Gertjan Gutman’s machtige Hammond orgel. Kevin Stuttenberg ’s duistere zang draagt bij aan het donkere karakter van ‘Numb’. Een psychedelische gitaarsolo zorgt voor de kers op de taart. In ‘Midnight Cruise’ klinkt Birth of Joy als the Doors in haar hoogtijdagen: Bluesy, en sexy met een onweerstaanbare groove. Dat is wat mij betreft een groot compliment.

‘Those Who are Awake’ is weer zo’n opwindend psychedelisch blues nummer waar Birth of Joy patent op lijkt te hebben. ‘Those Who are Awake’ wordt geheid een livekraker. Zeker als Gertjan alle registers van zijn orgel opentrekt. In ‘You Got Me Howling’ klinkt een van de andere grote voorbeelden van Birth of Joy door: MC5. Het jachtige, rauwe bluesy ‘You got me howling’ zou zomaar Birth of Joy’s lijflied kunnen worden.

Het titelnummer van het album ‘Get Well’ is het onbetwiste hoogtepunt van het album. Birth of Joy weet met een trage psychedelische dreiging het nummer tot epische proporties op te rekken. De spanning bouwt op richting de ontlading waarvan je weet dat die gaat komen. Na bijna 4 minuten voel je bijna de ontlading, maar net als het nummer op ontploffen staat trapt Birth of Joy vol op de rem en wordt de dreiging weer langzaam verder opgebouwd. Pas na 7 minuten ontploft ‘Get Well’, maar dan ook volledig!

‘Hands Down’ is een van de meest dansbare nummers op het album, met een stuwend onweerstaanbaar ritme. Het hoogtepunt van het nummer is de ouderwets knallende drumsolo van meesterdrummer Bob Hogenelst.

Birth of Joy heeft met ‘Get Well’ een nieuwe stap gezet in haar ontwikkeling. Klonken eerdere albums vergeleken bij de explosieve live shows van Birth of Joy nogal vlak. Op ‘Get Well’ klinkt Birth of Joy energiek alsof de band live op het podium staat te spelen. De nummers van de band zijn afwisselend en kennen een soms dramatische opbouw. Je hoort in de nummers op ‘Get Well’ sterke invloeden van jaren zestig en zeventig grootheden als the Doors en MC5, maar Birth of Joy weet die invloeden om te zetten in een eigen geluid. ‘Get Well’ is een opwindend rock ’n roll album dat veel belooft voor de live shows van dit power rocktrio uit Utrecht. Birth of Joy presenteert het nieuwe album op 25 en 27 februari in Leiden en Hengelo aan het publiek.  ‘Get Well’ wordt op 26 februari door Suburban uitgebracht. (8/10)

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ