Swallow The Sun – When a Shadow Is Forced Into the Light

Facebookrssmail

Eind januari bracht de Finse Doomband hun zevende album ‘When A Shadow Is Forced Into The Light’ uit.
Al vanaf de eerste noot op de titeltrack ‘When A Shadow Is Forced Into The Light’ tot aan de laatste toon op ‘Never Left’ neemt Swallow The Sun de luisteraar mee op een muzikale reis door een landschap van atmosferische melancholie, dromerige intro’s en gitaarriffs, aangename gruntvocals, en poëtische teksten.

Het eerste compliment heeft Swallow The Sun van mij daarmee al binnen, want het is knap om deze hoogstaande kwaliteit weten te brengen. De band kende namelijk de afgelopen vier jaar een flinke wisseling in de line-up en vaak hoor je dit dan terug op de eerste daaropvolgende album. Gelukkig is dit Swallow The Sun bespaard gebleven en wisten zij met ‘When A Shadow Is Forced Into The Light’ een waar meesterwerk af te leveren.

‘When A Shadow Is Forced Into The Light’ is als titeltrack meteen een toonzetter met een rustig inkomend stevig gitaarspel. Ondersteund door een mooie Keyboardmelodie en prima drumwerk, afgewisseld met zowel mannelijke als vrouwelijke vocalen zet Swallow The Sun gelijk een track neer die je als luisteraar pakt en nieuwsgierig maakt naar de rest van het album.

Tracks als ‘The Crimson Crown’, Firelights’, ‘Upon The Water’, ‘Stone Wings’, en ‘Clouds On Your Side’ zijn stuk voor stuk juweeltjes die de luisteraar geen moment zullen vervelen. ‘Fireflights en ‘Upon The Water’ hebben duidelijk een knipoog naar de 80’s doomsound, terwijl een track als ‘Clouds On Your Side’ in de gruntvocalen ook wat Death Metal invloeden laten horen.
Allemaal zeer afwisselend dus en dat is te danken aan de uitmuntende productie, welke door Arch Enemy engineer Jens Bogren voor zijn rekening is genomen.

‘Never Left’ is een mooie afsluiter met een mooi vioolspel als intro en een prima diepe mannelijke vocalsound, waarvan de stijl veel weg heeft van The Sisters of Mercy.

Tja, als een album je zo weet te boeien, dan zit er niks anders op dan het 100 punten te geven.
Met ‘When A Shadow Is Forced Into The Light’ heeft Swallow The Sun zelfs een heuse Doomklassieker afgeleverd.Met dit album zal de band gaan doorbreken naar een groter publiek en weten met dit album een blijven visitekaartje af te leveren.
(100/100) (Century Media)

 

TRACKLIST WHEN A SHADOW IS FORCED INTO THE LIGHT

  1. When A Shadow Is Forced Into The Light
  2. The Crimson Crown
  3. Firelights
  4. Upon The Water
  5. Stone Wings
  6. Clouds On Your Side
  7. Here On The Black Earth
  8. Never Left

 

LINE UP SWALLOW THE SUN

Mikko Kotamäki – Vocals
Matti Honkonen – Bass
Juuso Raatikainen – Drums
Jaani Peuhu – Keys & Vocals
Juho Räihä – Guitar
Juha Raivio – Guitar & Keys

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ