Mr. Bungle – The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo

Facebookrssmail

Mr. Bungle wordt in 1985 opgericht en vindt zijn oorsprong in het plaatsje Eureka (Californië). Zoals zovele Amerikaanse bands is het allemaal begonnen als ze elkaar ontmoeten op High School. De bandnaam is ontleend aan een extreem oubollig voorlichtingsfilmpje over slechte gewoontes. Mr. Bungle’s eerste demo dateert van 1986. Spoedig volgen er meerdere, ‘Bowl Of Chiley’, ‘Godammit I Love America!’ en OU818 (een vette knipoog naar Van Halen’s OU 812). Mr. Bungle evolueert van pure Thrash naar Avant-Garde Metal waarin alle stijlen variërend van Metal, Funk, experimentele Jazz, Ska en zelfs Techno aan bod komen. Wanneer zanger Mike Patton in 1988 ook de microfoon bij Faith No More gaat vasthouden (een baantje wat hij overigens te danken heeft aan een Mr.Bungle demo) besluit hij bij beide bands te blijven zingen. Door het grote succes van Faith No More’s album ‘The Real Thing (1989) kan Mr. Bungle een contact tekenen bij Warner Bros. Voor dit label brengen ze in 1991 het gelijknamige debuut uit, gevolgd door ‘Disco Volante’ (1995) en ‘California’ (1999). Na de daaropvolgende tour besluit Mr. Bungle er mee te stoppen. In de verstrijkende jaren houden de muzikanten zich bezig met andere bands en projecten.

Begin 2020 komen ze echter weer bij elkaar. Versterkt met Anthrax-gitarist Scott Ian en drummer Dave Lombardo spelen ze een paar live-shows en gaan ze begin 2020 de studio in om de nummers van de eerste demo opnieuw op te nemen wat dus resulteert tot dit album. Laten we beginnen met vast te stellen dat dit een puur Hardcore-Thrash album is en niets te maken heeft met hun latere werk. Het is een typisch love it or hate it album. Critici zullen vooral gaan zeuren over de wat kinderachtige teksten en gedateerde muziek. Maar als je beseft dat de teksten geschreven zijn door een Mike Patton die op High school zat en dus nog een teenager was en dat de muziek stamt uit 1986, lijkt me dit alles niet meer dan begrijpelijk. Feit is dat Mr. Bungle een ontzettend fijn Thrash album heeft afgeleverd. Het album is in slechts 10 dagen opgenomen wat op zich al een prestatie op zich is. Er staan ook nog 2 covers op het album namelijk ‘Hypocrites/Habla Espanol O Muere’ wat een cover is van S.O.D.’s ‘Speak English Or Die’ en ‘Loss For Words’ van Corrosion Of Conformity. Het enige nummer wat qua tempo iets rustiger is maar niet minder intens.

Pluspunten van het album, de zang van Mike Patton en de agressiviteit van de nummers. Minpunten de af en toe wat kinderachtige momenten (zoals het la cucaracha stukje in ‘Hypocrites’) en teksten en de toch wel lange speelduur van het album. Al met al ben ik erg blij met dit album. Liefhebbers van ‘Speak English Or Die’ en jaren 80 Thrash van uitzonderlijk hoog niveau hebben er weer een prima album bij (82/100) (Ipecac Recordings/Liberator Music)

Tracklist

1 Grizzly Adams (2:55)

2 Anarchy Up Your Anus (2:15)

3 Raping Your Mind (5:53)

4 Hypocrites/ Habla Espanol O Muere (3:43)

5 Bungle Grind (6:30)

6 Methematics (8:45)

7 Eracist (3:52)

8 Spreading The Thighs Of Death (5:59)

9 Loss For Words (4:16)

10 Glutton For Punishment (4:49)

11 Sudden Death (7:30)

Line up

Mike Patton – Vocals

Trevor Dunn – Bass

Trey Spruance – Guitars

Scott Ian – Guitars

Dave Lombardo – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ