Autumn – Stacking Smoke

Facebookrssmail

Afgelopen januari bracht de Nederlandse band Autumn album ‘Stacking Smoke’ uit via Painted Bass Records. Liet de band op hun eerste drie albums, ‘When Lust Evokes The Curse’ (2002) ‘Summer’s End’ (2004) En ‘My New Time’ (2007), nog duidelijk een Gothic/Doom/Symphonic sound horen.

Sinds het album ‘Altitude’ (2009) Wordt de band bijgestaan door zangeres Marjan Welman, en koos daarmee voor een muzikaal totaal andere richting, welke meer de kant op ging van de Progressive Rock.
Eveneens liet Autumn met de soundverandering ook wat meer popinvloeden horen. Dit resulteerde in redelijk ontvangen albums, maar na hun laatste release ‘Cold Comfort’ (2011) Besloten de bandleden zich tijdelijk te richten op andere activiteiten.

En nu na ruim 8 jaar is er dan het zesde album ‘Stacking Smoke’. Voor dit album werd de hulp ingeschakeld van ex-Delain gitarist Ronald Landa en werd het album geheel geproduceerd door de band zelf en gemixed en gemastered door toetsenist Jan Munnik.
De band omschrijft ‘Stacking Smoke’ als hun meest persoonlijke album tot nu toe. Opvallend aan de tracklist is dat de band kiest voor een epos getiteld ‘Forging Tempest’, verdeeld over vier delen met verschillende albumtracks.

De band opent lekker met de mid-tempo track ‘The Phantom Limb’, waarop meteen duidelijk de klasse van Marjan Welman als zangeres te horen is. Een gitaarsound die geleidelijk wordt uitgesmeerd over de gehele track, met uitstekende riffs als bridge, ondersteunend met atmosferische key toevoegingen en opbouwend drumspel.

Tracks als ‘Old Fuel’, titeltrack ‘Stacked Smoke’, ‘Black Out’ en ‘Cyanide Sky’ zijn uitstekende tracks in afwisseling van stijl en sound. ‘Old Fuel’ is een track die weer een beetje de oude Doom sound van de band doet herleven met een melancholische atmosfeer, terwijl de titeltrack een prettig in het gehoor liggende vocalsound heeft, en daarmee zeer geschikt is voor radio airplay.
‘Black Out’ en ‘Cyanide Sky’ zijn echt de uitschieters van dit album.
Werkelijk twee hele mooie melancholische tracks met op ‘Black Out’ een prettig keyboardspel in combinatie met de vocalsound.

‘Where The River Ends’ en ‘Thursday’ zijn twee tracks die eigenlijk net iets te lang duren waardoor deze twee te veel van hetzelfde klinken, maar als het eerste deel van de ‘Forging Tempest’ epos begint met de track ‘Fury’, wordt dat weer ruimschoots goedgemaakt. Een mooie track met een schitterend gitaarspel is ‘Shadow North’ en afsluiter ‘Beacon’ kent een prima uitloop aan het einde van de keyboardsound.

Met vocaliste Marjan Welman liet de band al vanaf hun eerste album met haar horen welke kant ze voortaan op gingen en wisten dit uitstekend door te pakken.
Ook met ‘Stacked Smoke’ laat de band horen er weer helemaal klaar voor te zijn.
Het album kent een aantal schitterende tracks die live zeer zeker overtuigend zullen klinken.
Een zeer geslaagde comeback in elk opzicht.
(88/100) (Painted Bass Records)

TRACKLIST STACKING SMOKE

 1. The Phantom Limb
 2. Old Fuel
 3. Stacked Smoke
 4. Black Out
 5. Cyanide Sky
 6. Where The River Ends
 7. Thursday
 8. Fury (Forging Tempest Part I)
 9. Shadow North (Forging Tempest Part II)
 10. Shift To Silence (Forging Tempest Part III)
 11. Beacon (Forging Tempest Part IV)

 

LINE UP AUTUMN

Mats van der Valk – Guitar, Bass guitar
Jens van der Valk – Guitar, Bass guitar on track 9
Jan Munnik – Keyboards
Marjan Welman – Vocals
Jan Grijpstra – Drums
Ronald Landa – Guitar, Vocals
Maurice van der Es – Bass guitar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ