Gentle Knife – Clock Unwound

Facebookrssmail

Ongeveer vijf jaar geleden werd in Noorwegen de prog rockband Gentle Knife opgericht. Deze band bestaat uit elf (!) personen, waarvan verschillende multi-instrumentalisten. Hun debuutalbum ‘Gentle Knife’ (2015) was goed. Maar de balans was door de hoeveelheid muziek soms zoek. Ik ben vol vertrouwen dat dit op ‘Clock unwound’ anders zal zijn. Het voortdurende tikken van de tijd is de leidraad op dit album. Er wordt terug gekeken op het leven, dat soms overschaduwd is door verlangen en teleurstellingen. De inspiratie komt uit de jaren ’70. Dit wordt aangevuld met allerlei moderne elementen.

‘Prelude: Incipit’ start met enkele zware pianoaanslagen. De flügelhorn wordt prachtig bespeeld door Pål Bjørseth. Langzaam worden de aanslagen op de piano lichter en teder. Ik luister ademloos naar dit ingetogen, instrumentale nummer. De wendingen vloeien in elkaar over. Deze openingstrack loopt op een fantastische manier over naar ‘The clock unwound’. De rock komt om de hoek kijken. Gezongen delen worden afgewisseld met heerlijke instrumentale stukken. De individuele zang van Veronika Hørven Jensen en Håkon Kavli is goed. Bij de lage zang vormt dit een aparte blend waar sommigen misschien even aan moeten wennen. De jazz elementen hebben een duidelijke Gentle Knife sound. De jazz vloeit over naar rock met heerlijk gitaarspel. Weer een gave wending met mooie details, die je vooral met koptelefoon goed hoort. Het fluitspel komt prima tot zijn recht in een rustig deel. Op hun debuutalbum kroop de zang van Håkon onder mijn huid. Nu krijgt hij dat weer voor elkaar. Hier vormt zijn stem en zijn duidelijke uitspraak een perfecte combinatie met de muziek. Na een prachtig laag en langzaam stuk gaan tempo en volume stap voor stap omhoog. De muziek wordt supersnel en onrustig, maar alles blijft in balans. De spanning wordt opgebouwd; onverwacht is er een rust. Dan volgt er een korte opbouw naar het einde. Wow, wat een gave titeltrack!

Een pakkend ritme en lekkere rock hoor je in ‘Smother’. Alle laagjes en wendingen zijn in balans. De blazers worden prima afgewisseld met het orgel. De rock gaat over in een Latijns Amerikaans ritme. Een piepend alarm van een wekker klinkt op de achtergrond. Niet voor niets natuurlijk. Want tijd speelt hier een belangrijke rol. Lage tonen vormen een mooie mix met de hoge zang. Stukjes van de muziek keren regelmatig terug, steeds een beetje anders. Soms lijken er muzikale invloeden van tv series uit de ’70 in te zitten. Bijna overal hoor je allerlei details. Verrassende opbouw naar einde toe. ‘Resignation’ start met langzame, lage tonen. Deze zorgen samen met de mysterieuze percussie voor een boeiende opbouw. De tekst wordt verteld met een lage, zware stem. Dit is een sombere track, qua tekst en muziek. De zin: “Death does not worry me, it’s life and I am not resigned to.” klinkt bedroefd. Het tempo van de muziek neemt toe en er ontstaat een kakofonie van diverse blaasinstrumenten, alsof er onrust in het hoofd van de spreker is. Duizenden gedachten lijken over en door elkaar heen te tollen. Het tempo gaat verder omhoog. De onrust is nogal dik aangezet. Op de grens van wel of niet te veel. De somberheid keert terug. En daarmee de neerslachtig gesproken woorden. Met een paar langzame, lage tonen sterft deze indrukwekkende, en laatste track weg.

Wat een mooi album! Je hoort zoveel instrumenten dat je soms amper weet wat je hoort. Toch is dit alles bijna constant in totale harmonie. Met ‘Clock unwound’ heeft Gentle Knife een stap voorwaarts gemaakt.

(87/100  Bajkal Records)

Tracklist:
1 Prelude – 3.21
2 Clock Unwound – 15.58
3 Fade Away – 7.25
4 Smother – 8.49
5 Plans Askew – 9.22
6 Resignation -10.16

Line up:
Astraea Antal – flutes, woodwinds 
Pål Bjørseth – keyboards, vocals, trumpets, viola
Odd Grønvold – basses 
Thomas Hylland Eriksen – sax and woodwinds
Veronika Hørven Jensen – vocals
Håkon Kavli – vocals, guitars
Eivind Lorentzen – guitars and synths
Charlotte Valstad Nielsen – sax
Ove Christian Owe – guitars
Ole Martin Svendsen – drums, percussion
Brian M. Talgo – samples, words, vocals, visions and artwork

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ