Mother of Millions – Artifacts

Facebookrssmail

Deze progrock band uit Griekenland verrast me zeer positief met hun derde cd! Hoewel hun vorige, ‘Sigma’ uit 2017 al prima was, gaat deze in alle opzichten nog een stapje verder. Maar daarover straks meer. Mother of Millions is opgericht in Athene in 2008. Pas in 2014 brengen ze hun eerste plaat uit, ‘Human’. Progmetal, hier en daar met screams, maar een erg matige productie bood helaas weinig luisterplezier. Hun daaropvolgende conceptplaat ‘Sigma’ klonk in alle opzichten een stuk volwassener, meer progrock dan –metal ook. Mooi opgebouwde nummers, een goede productie, volop afwisseling en een beter doserende zanger, maakte dit werkstuk voor een veel breder publiek interessant. Het leverde de band naast goede recensies, dan ook voorprogramma’s op bij Textures (tijdens hun afscheidstournee), Ruud Jolie’s For All We Know, Pain of Salvation, Leprous en Devin Townsend. Acts waar hun muziek prima bij aansluit, al had Soen ook niet misstaan in dat rijtje.

Terug naar hun nieuwe album Artifacts. Gehuld in een prachtige hoes opent het album met huidige single ‘Amber’. Hoge vocalen van een gastzangeres worden vergezeld van een lekker Tool-riffje. Langzaam zwelt het nummer aan en valt de zanger in. De aparte drum-accenten vallen op, net als het heerlijke refrein. Beetje Soen en Fair to Midland hoor ik erin. Halverwege een break met piano maakt het af. Prima opener! ‘Rite’ is een lekker relaxed en wat compacter nummer, wederom vallen de prachtige hoge stem van George Prokopiou en het gitaargeluid op. Het dramatisch gezongen en erg lekker gedrumde ‘Soma’ is wat langzamer met een mooie break in het midden. ‘Cinder’ heeft weer zo’n typische opbouw: traag, rustig, met een lang uitblijvende climax. Prachtig weer. Net als de vorige cd er enkele kende, hebben we hier ook een mooi instrumentaal intermezzo. Het voornamelijk op Makis Tsamkosoglou’s pianoklanken drijvende ‘Nema’ zorgt op tijd voor de nodige afwisseling. Voorlaatste nummer ‘Anchor’ is een typische Mother of Millions song: donkere sfeer, tegendraads ritme, hoge emotionele (samen)zang, zwaar aangezet refrein en een prachtige instrumentale break met veel gitaarlagen. Het bijna 10 minuten durende bijna-titelnummer ‘Artefact’ sluit de cd in stijl en heel overtuigend af. Dreigend en traag opbouwend via keyboardklanken en bijna gesproken zang valt na enkele minuten de piano in en komt er wat percussie en ‘female-spoken word’ bij. Pas na een dikke 6 minuten barst het nummer los met koren en gitaar. Hiermee eindigt deze plaat in schoonheid, een indrukwekkend, duister en origineel slot van deze cd.

Mother of Millions heeft met Artifacts een zeer overtuigende derde cd afgeleverd en past prima tussen de laatste albums van Soen en Leprous. Erg benieuwd of ze dit live gaan waarmaken. Voor alle progrockliefhebbers een echte aanrader! Wat mij betreft sowieso jaarlijstjeswerk.
(92/100)(ViciSolum Productions)

TRACKLIST ARTIFACTS
1. Amber
2. Rite
3. Soma
4. Cinder
5. Nema
6. Anchor
7. Artefact

LINE-UP Mother of Millions
George Prokopiou – Vocals
Kostas Konstantinidis – Guitars
Panos Priftis – Bass
Makis Tsamkosoglou – Keyboards, Samples
George Boukaouris – Drums, Percussion

Amber:

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ