Happy birthday Adrian Smith

Facebookrssmail

Adrian Frederik Smith is geboren in Hackney (Oost-Londen) op 27 februari 1957 is een van de drie gitaristen van de Britse heavy metal band Iron Maiden.

Zijn eerste band was Urchin, die hij verliet. Hij werd eind 1980 lid van Iron Maiden om Dennis Stratton te vervangen. Killers uit 1981 is het eerste studioalbum waar hij op te horen is. Tijdens een pauze van Iron Maiden richtte hij in 1989 de band ASAP op. Begin 1990 verliet hij Iron Maiden uit onvrede met de richting die de band uitging. Hij stopte helemaal met muziek maken. In 1993 begon hij een eigen band, Psycho Motel. Ook hiermee had hij geen succes. Vervolgens werkte Smith mee op de soloalbums Accident Of Birth (1997) en Chemical Wedding (1998) van Bruce Dickinson (die inmiddels ook Iron Maiden had verlaten). Samen met Dickinson keerde Smith in 1999 terug bij Iron Maiden. De Ed Hunter-tournee volgde nog hetzelfde jaar.

Smiths stijl is net als die van medebandleden Gers en Murray uniek. Hij componeert zijn solo’s in plaats van ze te improviseren. Ook houdt hij regelmatig rekening met de begeleiding die onder zijn solo’s worden gespeeld en ze zijn vaak in de bluestoonladder.

Smith is samen met Harris en Dickinson de voornaamste schrijver van de band. Hij schrijft altijd samen met Dickinson en soms ook met Harris. Zijn enige eigen composities tot op heden zijn ‘Wasted Years’, ‘Stranger in a strange Land’ en ‘Sea of Madness’ op ‘Somewhere in Time’.

RockMuZine feliciteert Adrian Smith met zijn 62ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ