Happy birthday Steve Harris

Facebookrssmail

Stephen Percy ‘Steve’ Harris is geboren in Leytonstone (Londen) op 12 maart 1956 en is de bassist, stichter en leider van de heavy metal band Iron Maiden. Hij begon zijn carrière echter in de band Gypsy’s Kiss. Harris werd nadien lid van Smiler. Deze band verliet hij in 1975 omdat hij bij deze band niets met zijn eigen geschreven materiaal kon.

In 1975 richtte Steve Harris Iron Maiden op. Tot op de dag van vandaag is hij de drijvende kracht achter Iron Maiden: hij schreef circa vier-vijfde van alle nummers. Behalve als bassist en componist neemt hij inmiddels ook plaats in de stoel van co-producer bij Iron Maiden albums. In de studio speelt hij ook de toetsenpartijen die in sommige nummers voorkomen: live neemt roadie Michael Kenney die voor zijn rekening.

Zijn kenmerkende galloperende baslijnen zijn hoorbaar op bijna alle albums van Iron Maiden. Zijn basspel is echter veelzijdiger met onder meer hoge, snelle melodieën “begeleid” met trekjes aan een open snaar, arpeggios, en partijen in twee-en drieklanken. Als voornaamste invloeden vermeldt hij Geddy Lee van Rush, John Entwistle van The Who, en Chris Squire van Yes. Net zoals deze laatste twee houdt hij van een zeer “heldere”, ietwat opdringerige klank met veel boventonen. De “klikjes” die je vaak in zijn spel hoort komen doordat hij met zoveel kracht speelt dat de bassnaren nogal eens tegen het fretboard terugkaatsen. Voor optredens wrijft hij zijn handen in met krijt teneinde beter houvast te hebben bij de snelle tempo’s die de groep live verkiest.

Behalve Iron Maiden is Steve ook actief in een solo project en zo kwam in september 2012 kwam zijn eerste soloalbum uit, ‘British Lion’, met onder andere Richard Taylor als zanger.

RockMuZine feliciteert Steve met zijn 63ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ