Destruction kwam zag en overwon Killfest in de Effenaar

Facebookrssmail
Archieffoto Destruction (c) Kick Verhaegen

In een goed gevulde doch niet geheel uitverkochte Effenaar in Eindhoven kunnen we deze avond genieten van vier bands die garant staan voor een potje goede oude thrash. Openingsband Chronosphere eindigde het eerste voorprogramma met de Motorhead-cover ‘Ace Of Spades’. Wat we kunnen zeggen over de korte tijd dat we de Grieken aan het werk hebben gezien, is dat ze het publiek (dat overduidelijk niet voor hen naar de Effenaar is gekomen) toch flink konden enthousiasmeren. We gaan ze zeker nog eens bekijken als ze weer eens de podia in ons land onveilig komen maken.

Na een korte ombouwpauze betreden de mannen van Flotsam & Jetsam het podium. De inmiddels goed gevulde Effenaar reageert (nog) niet echt enthousiast op onze Amerikaanse vrienden die een mooie mix van oud en nieuw werk speelden. De eerste crowdsurfer meldde zich tijdens ‘Hammerhead’, dat op hun legendarische debuut staat. Vanaf dat moment wordt het publiek hoe langer hoe enthousiaster. Complimenten voor de mooie twinsolo’s van de heren Gilbert en Conley en de zoals altijd fantastische zang van Eric ‘AK’ Knutson.

Wat wel storend was, was het constante gegooi en gedraai met zijn drumsticks van trommelaar Ken Mary. De man kan goed drummen maar om na elke slag te gaan draaien en gooien met je sticks is wat te veel van het goede. Hoogtepunt van dit veel te korte optreden is natuurlijk ‘No Place For Disgrace’, waarbij definitief de vlam in de pan slaat bij het publiek. Een kort maar krachtig optreden van deze mannen die maar snel terug moeten komen voor een Head-Line Tour.

Het Duitse Destruction betreedt als derde band het podium en vanaf het openingsnummer ‘Curse The Gods’ tot afsluiter ‘Bestial Invasion’ pakken ze het publiek helemaal in. Destruction weet wat het publiek wil horen en spelen in de tijd die ze hebben alleen maar oud werk wat er in gaat als koek. De ene na de andere klassieker wordt de zaal ingeslingerd en het publiek ontvangt de nummers met een ongekend enthousiasme. Slim gespeeld van deze Duitsers en winnaar van de publieksprijs deze avond.

Afsluiter Overkill heeft de moeilijke taak om het optreden van Destruction te overtreffen en dat gaat ze ook niet lukken. Al hebben ze dat zelf niet in de gaten. Ook Overkill weet waar het publiek voor komt en de nadruk ligt dus ook bij hun op het oudere werk. Allereerst een compliment voor drummer Jason Bittner; in het genre toch wel één van de besten. Flotsam & Jetsam waar hij ook nog de drumkruk bezette zal zich nog wel eens achter de oren krabben als ze hem nu aan het werk zien bij Overkill.

Ook leuk zijn de aankondigingen en praatjes tussen de nummers door van zanger Bobby ‘Blitz’ Ellsworth. Zijn Nederlandse en Brabantse uitspraken worden door het publiek gretig ontvangen al begint het op den duur wel wat te vervelen. Hoogtepunt van het optreden en van de hele avond is ‘Feel The Fire’ van hun gelijknamige debuutalbum. Alle registers worden opengetrokken en drummer Jason Bittner mag nogmaals al zijn talenten etaleren. Er wordt afgesloten met het overbekende ‘Fuck You’ of zoals Bobby Ellsworth in gebrekkig Nederlands roept “Flikker op”.

Het geluid is over de hele avond genomen redelijk in orde. Alleen de snaredrum klinkt pas goed bij de mannen van Overkill. Waar het volume bij de eerste 3 bands goed te pruimen is wordt het bij Overkill wat te luid. Dat komt het luisterplezier niet ten goede. Al met al een vermakelijke avond met een slim Destruction dat er vandoor gaat met de publieksprijs. Ondergetekende is ietwat teleurgesteld, maar dat komt waarschijnlijk door de iets te hoge verwachtingen en de te korte tijd dat persoonlijke favoriete band Flotsam & Jetsam heeft gespeeld. Iets waar de meeste bezoekers maling aan hebben, die hebben zichtbaar genoten van alle optredende bands.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ