STAHLMANN – KINDER DER SEHNSUCHT

Facebookrssmail

Dat Rammstein de afgelopen tien jaar een gat heeft achtergelaten wordt steeds meer zichtbaar aan het aantal Industrial releases. Steeds meer bands uit dit sub genre, zowel bekend als minder bekend, brengen nieuwe releases uit. Een van die nieuwe releases is van de Duitse band Stahlmann en hun nieuwste album ‘Kinder Der Sehnsucht’, welke op 22 maart zal worden uitgebracht via AFM Records.

De band bestaat al elf jaar, maar bracht pas in 2010 hun debuut ‘Stahlmann’ uit. Voor zanger en programmeur Martin Soer is Stahlmann slechts een nevenproject, omdat hij oorspronkelijk de kost verdient met het kunstenaarschap. Toch gaat hij na de release van ‘Kinder Der Sehnsucht’ ook met deze band op een korte tournee door Duitsland. Dus Stahlmann wil met deze band wel degelijk alles eruit halen wat erin zit.

Kijkend naar de hoes van dit album is de opmerking Rammstein-kloon gauw gemaakt, maar is dat ook zo? Niet helemaal, want de sound van Stahlmann is eerder vergelijkbaar met die van andere collega’s als Oomph! En Megaherz. En ook de vocalsound van Soer hebben meer weg van Oomph! -zanger Dero Goi dan die van Till Lindemann. Stahlmann klinkt hoogstens wat commerciëler maar laten we eerlijk zijn…

Is Rammstein na hun Amerikaanse doorbraak en sinds de release van ‘Reise Reise’ (2004) Ook niet wat poppyer en commerciëler gaan klinken? Wat commerciëler bij Stahlmann is te horen aan de zeer radiovriendelijke sound op dit album. Want haast alle tracks zouden stuk voor stuk makkelijk radio airplay kunnen genieten.

Het begint al met de opener ‘Vom Himmel Verloren’ welke opent met een stevige, maar melodieuze en bovendien lekker in het gehoor liggende gitaarriff. Uitstekende albumtracks zijn ‘Die Besten’, titeltrack ‘Kinder Der Sehnsucht’, ‘Mein Leben Fällt’, Schliess Deine Augen’, en ‘Regen’. Maar de echte uitschieter is de track ‘Wenn Du Gehst’, een duet met zangeres Blue may Rose. Perfecte timing tussen haar en Martin Soer onder een mid-tempo sound. Afsluiter van dit album is ‘Die Besten’ in remixversie als bonustrack, maar deze had de band beter achterwege kunnen laten.

Want qua sound voegt deze niets toe aan het origineel en klinkt haast hetzelfde. Prima album en band voor luisteraars die de sound van Industrial genoten als Oomph! Megaherz, en Die Krupps iets te zwaar en te elektronisch vinden klinken. Stahlmann is dan een ideale tussenstap. De band maakt prima in het gehoor liggende muziek. Soms neigt de sound iets teveel van hetzelfde te klinken, maar al met al weet de band prima kwaliteit te leveren.

‘Kinder Der Sehnsucht’ is een prima schijfje en de band zou juist een ideale livespot zijn voor voorprogramma’s van hun grotere Industrial genoten. Want aan de plaat te horen heeft de band het in zich om mensen live te onderhouden. (75/100) (AFM Records)

TRACKLIST KINDER DER SEHNSUCHT

1 Vom Himmel Verloren
2 Wahrheit Oder Pflicht
3 Die Besten
4 Mein Leben Fällt
5 Kinder Der Sehnsucht
6 Schliess Deine Augen
7 Hörst Du Wie Mein Herz Schlägt
8 Regen
9 Wenn Du Gehst (feat. Blue May Rose)
10 Sinnlich
11 Die Besten (AMIworx Remix)

LINE UP STAHLMANN

Martin ‘Mart Soer’ – Vocals & Programmings
Mario Sobotka – Guitars
Eugene ‘Gene’ Getman – Bass
Dimitrios ‘Tacki’ Gatsios – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ