Imminence – This Is Goodby

Facebookrssmail

Na twee jaar schrijven brengt het zweedse Imminence hun nieuwe album ‘This Is Goodby’ uit. Met dit album laat de band zich inspireren door hun nu metal en emo roots uit hun begin jaren en nemen ze afscheid van hun post-metalcore invloeden. De pop invloeden in de mix met metal/rock moet de band helpen mee te dingen met de grotere jongens binnen deze scene.

Er worden veel elektronische invloeden gebruikt op het album. Dit zorgt voor een overwegend vol geluid, en geeft duidelijk de lijn aan die de heren voor zichzelf hebben gekozen. ‘This Is Goodby’ wordt geopend met het gelijknamige nummer ‘This Is Goodby’. Duidelijke nu metal invloeden zijn hoorbaar. Zanger Eddie Berg laat direct horen dat zijn stem behoorlijke diversiteit aankan. In de rustige stukken is hij uiterst zuiver, maar de harde stukken met een rauw randje in de vocalen zijn ook meer dan welkom. ‘This Is Goodby’ beukt er lekker in, met veel variatie is de aandacht getrokken.
Het hardere werk stopt al gauw in het meer melodieuze en pop/rock achtige ‘Diamonds’. Door het gebruik van elektronische invloeden heeft het nummer een mooi vol geluid. De opbouw is sterk en het rockt lekker.

‘Broken Love’ begint bijna als een ballad. Het is drummer Peter Hanström die de opbouw naar het rockende gedeelte voor zich neemt. De overgangen tussen de bijna ballad achtige muziek en de rockende stukken zijn knap gedaan, het is totaal niet storend ondanks de gote verschillen in ritmes.
De indrukwekkende tempowisselingen komen ook terug in ‘Up’ waar dezelfde formule wordt toegepast. De ballad achtige stukken hebben een spannend randje wat zorgt voor een goede overgang naar de harde groovende stukken. Wederom zijn de drums leading en van groot belang voor de overgangen tussen de diverse stijlen.

De band is gelukkig niet helemaal soft geworden. In ‘Cold As Stone’ komt toch weer de hardere kant naar boven. Met groovend gitaarspel van Harald Barrett en het rauwe randje in de vocalen van Eddie Berg komt hier toch weer een fraai stukje nu metal naar voren. ‘Ivory Black’ opent ook met een sterk groovend geluid. Helaas wordt dit niet vastgehouden en gaat de het nummer over in ballad achtige stukken, die weer overlopen in rockende stukken. Overgangen zijn leuk, maar binnen de eerste minuut blootgesteld worden aan drie verschillende stijlen kan ook te veel van het goede zijn. De vocalen zijn weer heel sterk gedaan, net als het opbouwende drumwerk. Er wordt afgesloten met ‘Desert Place’. Dit nummer lijkt te openen als een ballad, maar onpopt zich als een pop/rock nummer. Het volle rockende geluid doet erg denken aan Thirty Second To Mars.

‘This Is Goodby’ is een album wat binnen het pop/ rock genre zeker goed kan scoren. Of de heren klaar zijn om te concurreren met de grote namen binnen dit genre? Nee, zover zijn ze nog niet. Het album is leuk en zal ze allicht toegang verlenen tot de middelgrote zalen, of als voorprogramma van de grotere namen. ‘This Is goodby’ heeft per nummer zeker diversiteit, echter over het gehele album gezien wordt er vaak hetzelfde trucje toegepast. ‘This Is Goodby’ en ‘Cold As Stone’ springen eruit en laten de hardere kant van de band zien, en daarmee ook de diversiteit die zanger Eddie Berg bezit. Het is al met al een redelijk album, maar voor de metalcore fan en de nu metal fan toch wel echt te rustig, en daarmee heeft de band in ieder geval het eerste doel bereikt en dat is afscheid nemen van het post-metalcore imago.

(65/100, Arising Empire)

Tracklist:

• This Is Goodby
• Diamonds
• Broken Love
• Coming Undone
• Up
• Daggers
• Cold As Stone
• Keep Me
• Not A Rescue
• Ivory Black
• Desert Place

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ