Eerste dag Roadburn 2019: Als je dit niet vet vindt, dan hou je niet van metal

Facebookrssmail

Donderdag 11 april 2019; Vandaag staat Roadburn op het punt van beginnen. Het jaarlijkse festival in Tilburg was dit jaar al snel uitverkocht. Deze editie zijn er drie speciaal gecomponeerde stukken te vinden van Celtic Frost/Triptykon, Molasses en Maalstroom. Daarnaast is Tomas Lindberg van At The Gates curator en is Thou de Artist In Residence van deze editie. Dit laatste betekend dat Thou iedere dag een show zal spelen. En Sleep is met twee shows in de grote zaal van de 013 de hoofdact van Roadburn 2019.

Voor RockMuZine begint deze Roadburn met de band Crippled Black Phoenix uit Engeland. Hun progressieve rock zorgt voor een rustig begin van de week vol zware muziek. Het is redelijk rustig in de Koepelhal als zij beginnen maar dat mag de pret niet drukken. De aanwezige bezoekers zijn aan het genieten. Tijdens de show maakte de gitarist bekend geen fan van de Brexit te zijn en ziet dit als een stap terug waarin juist overal op de wereld landgrenzen vervagen. Zodra de band hun cover ‘Echo’s’ van Pink Floyd aankondigt is dat het moment om richting de 013 te gaan voor het concert van Molasses.

Molasses is een eenmalig project van o.a. de ex-bandleden van The Devils Blood en Astrosoniq. Dit project kan dan ook op veel nieuwgierige bezoekers rekenen. De main stage van 013 is dan ook tot de nok toe gevuld. Iedereen is in afwachting hoe Molasses zal klinken. Molasses doet een beetje denken aan de muziek van The Devils Blood wat ook niet erg gek is met Farida Lemouchi op zang. Helaas moeten we er alweer snel vandoor omdat de eerste show van Thou op het programma staat.

Zodra Thou het podium betreedt is het duidelijk dat ze geen reguliere set gaan spelen. De Amerikanen staan op het podium zonder hun zanger Bryan Funck. Al snel blijkt dat dit hun akoestische set is. Al betekend akoestisch in dit geval dat alsnog alles versterkt en elektrisch is maar spelen ze hun nummers in een rustige variant. Het is een mooie set maar toch hadden velen gehoopt op een reguliere set van deze Amerikanen.

De volgende band op het programma is het Deense Slaegt. De jongen gasten van Slaegt zijn onderdeel van het The Burning Darkness programma, samengesteld door Tomas Lindberg. Ze spelen in Het Patronaat en dat betekent vroeg aanwezig zijn want bij bijna iedere show in de zaal staat er een lange rij buiten te wachten omdat ze zaal vol is. De beveiliging had al aangeraden om 20 minuten voor aanvang aanwezig te zijn zodat je nog naar binnen kan kunnen. En hier heeft de beveiliging gelijk in, al snel is de zaal vol. Onder toeziend oog van Tomas speelt Slaegt met hun energieke op black metal georiënteerde muziek Het Patronaat plat.

Hierna is het de beurt aan Emma Ruth Rundle in de Koepelhal. De Amerikaanse singer-songwriter & kunstenaar lijkt misschien een vreemde eend in de bijt op het festival. Maar niks is minder waar. In de Koepelhal staan meer dan 1500 man te wachten op haar performance. Met haar sferische rock weet ze vele harten te veroveren gezien de reactie van het publiek. Met liefde staan we echter ons plekje weer af aan iemand die in de rij staat. Morgen staat Emma Ruth Rundle weer in de Koepelhal alleen dan samen met de band Thou.

Na Emma Ruth Rundle betreden de Vikingen van Heilung de main stage van 013. Samen met Emma Ruth Rundle is dit wel de grootste hype van de dag. Wie Heilung ziet en hoort waant zich in de vikingtijd en heb je het idee dat je onderdeel bent van hun veldslag om heel Tilburg te veroveren.

En laat de volgende band, Midnight, maar met hen mee doen; zij schieten met scherp. Deze ‘gesluierde’ band weet de zaal bij de eerste noot al helemaal los te krijgen. Zodra het nummer ‘ You can’t stop steel’ ingeluid word nodigt de zanger het publiek uit in de fotopit. Al snel ontstaat daar een moshpit en wordt er gestagedived vanaf de speakers ten ontsteltenis van de beveiliging. Een dappere beveiliger probeert het publiek nog weg te krijgen maar lukt niet. Na een paar nummers keert de band kort van het podium en kan de beveiliging de mensen in de fotopit weg krijgen. Zodra deze weer leeg is hervat Midnight de show weer. Na afloop hoor je dan ook overal van bezoekers: ‘Als je dit niet vet vindt, dan hou je niet van metal’. Een uitspraak waar we ons volledig in kunnen vinden en een perfect einde van de eerste Roadburn dag.

Foto’s (c) Jop Langenhoff

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ