Tweede dag Roadburn 2019 rustig op gang

Facebookrssmail

Dag twee van Roadburn staat in het teken van het requiem van Triptykon met het Metropool orkest. Maar ook staat curator Tomas Lindberg met zijn eigen band At The Gates op het programma. Bij aankomst staat een lange rij aan voor het Patronaat. Velen veranderen het plan en gaan naar de Koepelhal waar Throane zal optreden. De band doet qua performances denken aan Amenra. De bandleden staan in een rondje naar elkaar toe en in het midden staat een soort van totempaal in de vorm van een mes. De intense maar ook duistere hardcore van de heren is een goed begin om de dag mee te beginnen. Rustig aan komen de spieren in beweging en worden ze warm gemaakt voor de rest van de dag.

Hierna is Triptykon aan de buurt met de uitvoering van hun speciaal gecomponeerde requiem in samenwerking met het Metropool orkest. De mainstage van de 013 is tot de nok toe gevuld met nieuwsgierig bezoekers. Zodra de dirigent het podium betreedt klinkt er een luid applaus en is het publiek klaar voor het klassieke project rondom frontman Tom Gabriel Warrior. De velen aanwezige staan ademloos te kijken naar het stuk maar niet iedereen. Sommigen hadden gehoopt op een mooie combinatie tussen metal en klassieke muziek. Maar het requiem is vaak te veel klassiek. Hierdoor kan het publiekz zich ook rustig naar het Hall of Fame podium begeven voor het optreden van A.A Williams.

A.A Williams maakt deel uit van de Holy Roar showcase. Hier begint de zaal al snel vol te lopen. Dat is ook iets wat de bandleden opvalt tijdens de soundcheck. Helaas kan niet iedereen aanwezig zijn bij de show want buiten de zaal staat een gigantische rij. Zodra de band ‘Fearless’ in zet wordt het stil in de zaal en laat iedereen zich betoveren door de fragiele stem van zangeres om vervolgens de hoofden te schudden tijdens de stevige momenten in de nummers. A.A Williams combineert subliem zachte fragiele momenten met stevige stukken. Dit maakt het optreden tot een intense ervaring waarin je emotioneel alle kanten op werd geschud. Hét hoogtepunt van de dag.

Na A.A. Williams is het tijd voor Thou samen met Emma Ruth Rundle in de koepelhal. Tijdens het optreden maakt Emma bekent dat zij speciaal voor deze set samen nummers hebben geschreven. Gisteren konden zowel Thou met hen akoestische set als Emma Ruth Rundle niet iedereen overtuigen. Maar in deze combinatie is het prachtig. De fragiele stem gecombineerd met de grunts van Bryan Funck zorgt ervoor dat zij elkaar versterken. Hoogtepunt van de show is hun cover ‘Hollywood’ van The Cranberries.

At The Gates had beloofd dat hun Roadburn een speciale set zou gaan worden. Zo speelt de band hun reguliere nummers gecombineerd met covers waaronder ‘koyaanisqatse’ van Philip Glass. Halverwege de set kom Mike Pike van Sleep het podium op om een nummer mee te spelen. Na dit nummer trekt een deel van het publiek al weer weg om naar Het Patronaat te gaan voor de afsluiter van de dag namelijk Messa.

Het begint een standaard verhaal te worden maar voor Het Patronaat staat weer een lange rij. Dit keer hoopt men nog een glimp op te vangen band Messa. Het Italiaanse Messa beloofde ook een speciale set waarin ze van hun beide albums nummers spelen. Op zich niet heel bijzonder maar ze nemen saxofonist Lorenzo De Luca mee. De combinatie van doom met black metal invloeden en een saxofonist zorgt voor hele fijne muziek. Hier overheen komt dan nog de wondere stem van zangeres Sara. Dat deze show ook nog eens plaats vindt in een oude kerk maakt dit concert tot een magisch geheel.

Foto’s (c) Jop Langenhoff

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ