Stryper – Even The Devil Believes

Facebookrssmail

Stryper behoeft eigenlijk geen introductie. De band opgericht in 1983, bestaat al 37 jaar en weet in de beginjaren de aandacht op zich te vestigen door hun opvallende geel-zwarte podiumoutfits en hun teksten die ontleend zijn aan het Christelijk Geloof. Dit wordt nog eens extra benadrukt door het gooien van Bijbels tijdens hun optredens. Stryper (wat staat voor Salvation Through Redemption Yielding Peace, Encouragement and Righteousness) breekt definitief door in 1986 met hun derde album ‘To Hell With The Devil’ wat ze uitbrengen voor Enigma Records. Mede door MTV wat veel clips van de band uitzend van de nummers ‘Calling On You’, ‘Free’ en ‘Honestly’ gaat To Hell With The Devil’ ruim 2 miljoen keer over de toonbank. Ook schoppen ze het tot hoofdact van het befaamde Dynamo Open Air festival in 1987. Hierna gaat het echter snel bergafwaarts met Stryper. Oorzaken zijn onder andere doordat de band zoekende is naar de te varen muzikale koers en het faillissement van Enigma Records. Dit alles resulteert in het opheffen van de band in 1993. In 2005 wordt Stryper weer heropgericht en brengen ze een aantal prima albums uit die echter niet door het grote publiek worden opgepakt. Het niveau van de eerste 3 albums wordt ook niet meer gehaald met de latere albums. In 2017 wordt bassist Tim Gaines vervangen door Perry Richardson die voor Stryper zijn geld verdiende bij onder andere Firehouse en op dit album zijn debuut maakt.

‘Even The Devil Believes’ is het 12e album (de verzamelaars en live-albums niet meegeteld). Opener ‘Blood From Above’ opent ijzersterk en is verreweg de beste track van het album. Alle troefkaarten worden meteen getrokken. Michael Sweet’s geweldige stem die na al die jaren nog niets aan kracht heeft ingeboet, het geweldige gitaarwerk, stevig en toch melodieus en de kenmerkende meerstemmige samenzang worden op dit album maximaal benut. Helaas is de kwaliteit van het songmateriaal een stuk wisselvalliger. Ook de Christelijke teksten blijven bij mij op de lachspieren werken. Een nummer als ‘Let Him In’ roept bij mij hele andere associaties op dan wat Stryper er mee bedoelt. Het album bevat 4 nummers die er boven uit steken, te weten opener ‘Blood From Above’ dat met kop en schouders boven de rest van de nummers uitsteekt. ‘Divider’, Invitation Only’ met heerlijk Loudness-achtig gitaarwerk en afsluiter ‘Middle Finger Messiah’ wat weliswaar tekstueel een aanfluiting is maar muzikaal meer dan de moeite waard is. Dit zijn ook meteen de hardere en snellere nummers van het album. De rest van het album kleurt Stryper weer keurig binnen de lijntjes. Standaard melodieuze Hardrocknummers die nog enigszins gered worden door de zang van Michael Sweet en het gitaarwerk. Vooral de mislukte poging om een episch stadion Rocknummer te maken (Make Love Great Again) en de verplichte cliché Ballad ‘This I Pray’ die er ook nog eens als acoustisch bonusnumner op staat zijn tenenkrommend.

Met 1 geweldig goed nummer, 3 nummers die zich kunnen meten met het oudere werk en 8 nummers die zowel tekstueel als muzikaal van de clichés aan elkaar hangen vrees ik dat Stryper met dit album wederom geen potten gaat breken. Liefhebbers van melodieuze Hardrock die zich niet storen aan de kwaliteit van het songmateriaal kunnen ‘Even The Devil Believes’ een kans geven. (73/100) (Frontiers Music)

Tracklist

1 Blood From Above (3:21)

2 Make Love Great Again (5:54)

3 Let Him In (3:53)

4 Do Unto Others (4:40)

5 Even The Devil Believes (4:35)

6 How To Fly (4:10)

7 Divider (3:30)

8 This I Pray (4:29)

9 Invitation Only (3:35)

10 For God & Rock ‘N’ Roll (4:07)

11 Middle Finger Messiah (4:21)

12 This I Pray (acoustic Bonus Track)

Line up

Michael Sweet – Lead Vocals/Guitars

Robert Sweet – Drums Oz Fox – Vocals/Guitars

Perry Richardson – Vocals/Bass Guests

Paul McNamara – Keyboards

Keith Pittman – additional Background Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ