Seax – Fallout Rituals

Facebookrssmail
genre: speed/thrash metal

Uit de Amerikaanse staat Massachusetts komt de momenteel vijf-koppige band Seax. Opgericht in 2009 en tot aan 2012 treden er nogal wat bezetting wisselingen op. Als de bezetting wat vaster lijkt, komt ook de productie op  gang en verschijnt in 2012 het eerste full-album High on metal. Vanaf dat moment heeft de band de smaak te pakken en verschijnen er ook in 2014 en 2016 albums. En nu dan in 2019 hun vierde, Fallout rituals.

De band zelf omschrijft hun stijl als speed metal, met nogal flink wat bands als invloeden, o.a. Exciter (Can), Agent Steel, Metallica, Abattoir, maar ook nogal wat NWOBHM-bands als Iron Maiden, Saxon, Raven en Judas Priest en zelfs ook enkele punkbands als de Misfits en Gang Green.

Na het intro start het album met ‘Rituals’, een heerlijk furieus speedmetal-nummer met een ook fraaie gitaarsolo, enige minpunt is het te lang aanhoudende koor op het einde van het nummer. De stijl van de band is op dit album pure speedmetal en mede door de prima oldschool-productie schuurt het geluid aardig tegen dat van Abattoir aan. Zo nu en dan hoor je ook wat punkgeluid, luister maar eens naar Feed the reaper en Winds of atomic death, terwijl Born to live fast meer een hard rock ’n roll-nummer is. De zang kun je wel wat met die van het Belgische Evil Invaders vergelijken, veel zeer hoge high-pitched vocalen welke sommigen wellicht soms de overhand vinden hebben, met in de refreinen vaak een meerstemmig koor. Veel nummers beginnen met een uptempo intro, maar monden telkens al snel uit in weer een nieuwe speedsong. Uitschieters zijn moeilijk te noemen, Legions arise is misschien wel het meest vernietigende nummer, slechte nummers zijn er niet. Het kan zijn dat je door het structurele hoge tempo nummers op den duur wat op elkaar vindt gaan lijken.

Ook al is het uiteraard geen vernieuwend of origineel album, het album is een aaneenschakeling van heerlijke speedmetalnummers met uiteraard ook de daarbij behorende flitsende en vliegende gitaarsolo’s. Een regelrechte aanrader voor elke speed/thrashmetal-liefhebber. Als grootliefhebber van dit genre kan de waardering wat aan de hoge kant zijn, maar het album is absoluut van bovengemiddelde kwaliteit.

(88 /100)(Shadow kingdom)

Tracklist: Fallout rituals

1. Fallout
2. Rituals
3. Killed by Speed
4. Bring Down the Beast
5. Feed the Reaper
6. Interceptor
7. Winds of Atomic Death
8. Legions Arise
9. Riders of the Oldworld
10. Born to Live Fast

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ