Aria – Curse of The Seas

Facebookrssmail
genre: Heavy Metal

Soms zie je of hoor je iets wat niet direct de interesse wekt. En dat je ook bij nader luisteren begrijpt waarom. Dat heb ik bij de band Aria en hun nieuwste release ‘Curse of The Seas’.
De Band geniet in hun thuisland Rusland dezelfde bekendheid en heldenstatus als Iron Maiden. Daarbuiten waarschijnlijk alleen in de kring van kenners.

Aria bestaat al sinds begin jaren 80′ en maken muziek in het genre British Wave of Heavy Metal (tegenwoordig korteweg ‘Heavy Metal’ of ‘Classic Heavy Metal’ genoemd). Hun debuutalbum ‘Megalomania’ kwam in 1985 uit. Met ‘Curse of The Seas’ is dit hun 14de schijfje.

Alhoewel de band hun albumtracks in het Engels heeft geschreven zingt de band verder volledig in hun eigen Russische moerstaal. Uiteraard hoeft dit geen belemmering te zijn voor de kwaliteit en beleving van de muziek. Maar bij Asia weten zij met dit album de beleving op mij niet helemaal over te brengen. Want bij het lezen van de Engelse titels krijg je al een bepaald beeld wat je in de uiteindelijke tekst niet kan terugvinden.

En dat heeft effect op de beleving van ‘Curse of The Seas’. Klinkt opener ‘Race For Glory’ op zich nog wel interessant. Maar de daaropvolgende albumtracks ‘Lucifer’, ‘Hard To Be God’, ‘let it Be’, ‘Lust Run’ en ‘Alive’ klinken nogal veel van hetzelfde wat de sound betreft. En daardoor wordt de Russische moerstaal ook een beetje vervelend. Vooral ‘Kill The Dragon’ is een track om niet doorheen te komen als je de Russische taal niet machtig bent.

Enige opleving zit er in de ballad ‘Smoke Without Fire’, die meer een Classic Rock sound neerzet, welke nog aardig weg luistert. Dit geldt ook voor de stevige track ‘From Sunset To Sunrise’ die eveneens lekker in het gehoor ligt.

Heidevolk zingt weliswaar in hun eigen Nederlandse moerstaal en geniet zelfs bekendheid in Amerika. Maar waarschijnlijk komt dit door het Folk Metal sub genre, waar verbroedering en het gebruik van folk elementen er wat makkelijker voor zorgen dat zelfs mensen over de Noordzee er een beleving bij kunnen krijgen. Bij Heavy Metal lijkt mij dit wat lastiger. Waarschijnlijk slaagt Aria er daarom niet in om buiten de Russische landgrenzen meer bekendheid te genieten. De sound is op zich niet slecht gespeeld, maar weten ook niet iets vernieuwends te brengen. Daarom een kleine 55 punten. Voor de genomen moeite.

(55/100) (Sliptrick Records)

Tracklist Curse of The Seas

1. Race For Glory
2. Varyag
3. Lucifer
4. Hard To Be God
5. Let It Be
6. Lust Run
7. Alive
8. Kill The Dragon
9. Smoke Without Fire
10. From Sunset To Sunrise
11. The Curse of Seas

Line Up Aria

Michail Zjitnjakov – Vocals
Vladimir Holstinin – Gitaar
Sergej Popov – Gitaar
Vitali Doebinin – Bass
Maksim Oedalov – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ