Cro-Mags – In The Beginning

Facebookrssmail
Cro-Mags - In The Beginning

Cro-Mags behoren zonder enige twijfel tot de pioniers van de Hardcore. Ze waren 1 van de eerste bands die zowel elementen van Hardcore Punk als Thrash Metal in hun muziek verwerkten. Hun debuutalbum ‘Age Of Quarrel’ mag beschouwd worden als een mijlpaal in het genre.

Desalniettemin is de geschiedenis van Cro-Mags en belangrijkste man Harley Flanagan niet alleen een succesverhaal. Ruzies over de bandnaam en talloze bezettingswisselingen behoren ook tot de geschiedenis van Cro-Mags. Helaas haalden aan de ene kant Harley Flanagan en aan de andere kant het duo John Joseph en Mackie Jayson vaker het nieuws met het gebakkelei over de rechten van de bandnaam Cro-Mags dan dat het over nieuw plaatwerk ging. Uiteindelijk is deze broedertwist gewonnen door Harley Flanagan. In april 2019 komen  beide partijen tot een akkoord.

Flanagan mag de bandnaam Cro-Mags blijven voeren terwijl de heren Joseph/Mackie verder moeten gaan als Cro-Mags ‘JM’. Twintig jaar na het uitbrengen van hun laatste album ‘Revenge’ komen de Newyorkse hardcore-legendes dan nu eindelijk met hun zesde album ‘In The Beginning’. Is het het lange wachten van 20 jaar de moeite waard geweest?

Het antwoord is een volmondig ja! ‘In The Beginning’ telt 13 nummers waarvan de eerste 3 al op hun recent uitgebrachte EP ‘Don’t Give In’ staan. ‘In The Beginning’ vertelt niet alleen het verhaal van Cro-Mags maar ook van Harley Flanagan zelf. De thema’s die op het album worden aangesneden zijn zeer actueel en ook persoonlijk. Ook de hoes is vrij bijzonder. Het afgebeelde huis is het huis waar Harley het grootste gedeelte van zijn jeugd heeft gewoond en waar hij het leeuwendeel van de nummers heeft geschreven die uiteindelijk op het legendarische debuut ‘Age Of Quarrel’ terecht zijn gekomen. ‘In The Beginning’ bestaat louter uit jaren 80 Hardcore-nummers gestoken in een hedendaags jasje. Rechttoe-rechtaan Hardcore knallers als Don’t Give In’ en ‘Don’t Talk About It’, groovy nummers als ‘No One’s Victim’ het staat er allemaal op.

Vreemde eend in de bijt is het voor Cro-Mags begrippen ongewoon lange instrumentaaltje ‘Between Wars’. Niet alleen qua tijdsduur valt dit nummer uit de toon, ook het tempo en de sfeer zijn verschillend van de nummers van de rest van het album. Het tempo ligt een stuk lager en het nummer ademt een duister sfeertje wat ons voorbereid op de laatste 2 nummers van het album ‘No Turning Back’ en ‘There Was A Time’. Verder wil ik nog even vermelden dat ex-Motörhead gitarist Phil Campbell nog een riedeltje meespeelt op ‘From The Grave’. Alle nummers zijn even sterk maar mijn persoonlijke favoriet is ‘No One’s Coming’. Cro-Mags komt terug met een geweldig hedendaags Hardcore album wat het niveau van ‘Age Of Quarrel’ net niet aantikt. Verplichte aanschaf voor iedereen die zichzelf beschouwd als Hardcore liefhebber. (91/100) (Arising Empire)

Tracklist

1 Don’t Give In (3:01)
2 Drag You Under (1:32)
3 No One’s Victim (2:40)
4 From The Grave (2:19)
5 No One’s Coming (4:39)
6 PTSD (3:31)
7 The Final Test (3:24)
8 One Bad Decision (2:13)
9 Two Hours (2:24)
10 Don’t Talk About It (2:08)
11 Between Wars (5:50)
12 No Turning Back (2:19)
13 There Was A Time (2:25)

Lineup

Harley Flanagan – Vocals & Bass
Gabby Abularach – Rhythm Guitar
Rocky George – Lead Guitar
Garry ‘G-Man’ Sullivan – Drums      

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ