Into The Arcane – Sleepless We Lie, Thoughtless We Cry

Facebookrssmail
Genre: Atmospheric Doom Rock

Eindelijk ziet hij dan het levenslicht! ‘Sleepless We Lie, Thoughtless We Cry’, het volledige debuutalbum van de Nederlandse band Into The Arcane. De band brengt hun debuut in eigen beheer uit. Al enkele jaren geniet deze band veel aandacht in het underground clubcircuit en heeft al veel support mogen genereren op underground radiostations.

In 2017 bracht de band al een debuut EP uit getiteld ‘Het Verlangen der Geest’. Enkele bandleden hebben alreeds hun voetsporen verdiend in andere bekende bands als My Favourite Scar en Pictura Posis.

‘Sleepless we Lie, Thoughtless we Cry’ is een conceptalbum rondom het verhaal van Dr. John Philips. Op dit album zijn de albumtitels daarom ook ‘Chapters’ en geen losse tracks. De band zingt zowel in het Engels als in het Nederlands.

Meteen al bij de eerste volledige track, de titelsong ‘Chapter 2 – Sleepless we Lie, Thoughtless we Cry’ zit ik rechtop in mijn stoel. Oude tijden doen voor mij herleven zowel met de sound van deze band als met de vocalstijl van zanger Erik Noten. De band doet mij denken aan legendarische voorgangers als het eerste album van The Gathering, Gorefest, en Acrostichon.
Zelfs de vocalstijl heeft veel weg van die van Gorefest-vocalist Jan-Chris de Koeijer. Een stijl van Metal die we, naar mijn mening, hier in Nederland al haast waren kwijtgeraakt (Maar godzijdank nu weer terug lijkt en door Into The Arcane nieuw leven lijkt in te zijn geblazen. Tot nu toe was dat alleen Wederganger nog gelukt, maar helaas zijn deze inmiddels alweer ter ziele…).

Ook de overige bandleden zijn prima muzikanten. De gitaarriffs en solo’s liggen uitstekend in het gehoor en worden prima gedoseerd. En de basslijnen en drumspel zijn prima op elkaar afgestemd.

Luister maar naar ‘Chapter 3 – My Other Self’, ‘Chapter 4 – Een Leven Niet Geleefd’, ‘Chapter 5 – Reptilian Masquerade’, Werkelijk stuk voor stuk juweeltjes en afwisselend met atmosferische sound en een klein koortje op ‘Chapter 5 – Reptilian Masquerade’,

Een prachtige track is ‘Chapter 6 – Thoughts on Breathing’, met een heerlijk atmosferische sound, en heeft ‘Chapter 7 – Lijdensdruk’ een geweldige basslijn als opener. Deze Nederlandstalige track is tevens qua vocalsound prima uitgevoerd. Afsluiters ‘Chapter 8 – 21, When I Died’ en ‘Chapter 9 – My Sane Asylum’ zijn eveneens uitstekend en na de laatste Chapter vind je het jammer dat het album weer is afgelopen. Dus het repeatgehalte van dit album is erg hoog…

Luisteraars die eveneens fans zijn van Nederlandse bands als Gorefest en Acrostichon zullen waarschijnlijk net zo blij worden van dit debuut als ik. Toch wil ik nog graag benadrukken dat het zeer zeker geen nostalgie is. De band speelt een prima sound die perfect past in de huidige tijd. Het enigste wat ik ermee wilde zeggen is dat in Nederland er vandaag de dag te weinig dergelijke bands zijn (En deze er vroeger meer leken te zijn…).

Met dit debuut gaat Into The Arcane zich definitief hier in Nederland op de kaart zetten en zal meer bekendheid gaan genieten. En dat verdienen zij, want ‘Sleepless We Lie, Thoughtless We Cry’ staat bol van uitstekende songs met een hoge kwaliteit. Bovendien vertelt het concept een zeer interessant verhaal. Een geweldig Nederlands debuut zoals wij die in jaren niet meer hebben gehoord. En daar hoort natuurlijk ook een passend aantal punten bij…

(100/100) (Self-Released)

Tracklist: Sleepless We Lie, Thoughtless We Cry

Chapter 1 – Dr. Philips & The Arcane Disorder
Chapter 2 – Sleepless we Lie, Thoughtless we Cry
Chapter 3 – My Other Self
Chapter 4 – Een Leven Niet Geleefd
Chapter 5 – Reptilian Masquerade
Chapter 6 – Thoughts on Breathing
Chapter 7 – Lijdensdruk
Chapter 8 – 21, When I Died
Chapter 9 – My Sane Asylum

Line Up: Into The Arcane

Erik Noten – Vocals
Jeroen van Riet – Guitars
Tijl Jacobs – Bass
Harald Bouten – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ