Sonic Whip tovert Doornroosje om tot een woestijn aan de Waal

Facebookrssmail

In 2013 brachten de regionale helden van Automatic Sam het dampende en groovende ‘Sonic Whip’ uit. Dit inspireerde Doornroosje tot het organiseren van haar eigen versie van het Desertfest. Een hele dag vol stoner, psychedelica en sludge metal. In 2019 is Nijmegen alweer toe aan de tweede editie. Sonic Whip 2019 is al wekenlang van tevoren volledig uitverkocht.

The Devil and the Almighty Blues

De Noren van the Devil and the Almighty Blues verdienen ongetwijfeld titel van de beste bandnaam op Sonic Whip. Haar live reputatie is de band vooruitgesneld en de Rode zaal is dan ook stampvol. The Devil and the Almighty Blues vergast Doornroosje op een stevig portie bluesrock. Lange, sfeervolle jams worden afgewisseld met spijkerharde gitaarerupties. Het fraai opgebouwde ‘The Ghost of Charlie Barracuda’ is het hoogtepunt van de show.

Electric Moon

Het Duitse Electric Moon is al jaren een van de vaandeldragers van de Duitse spacerock scene. Het trio met vrouwelijke bassist grossiert in spacey rock met hypnotiserende grooves.

Temple Fang

Temple Fang is het nieuwe muzikale vehikel van ex Death Alley bassist Dennis en gitarist Jevin. Er is nog weinig plaatmateriaal voorhanden, maar de live shows zijn nu al legendarisch. In de Paarse zaal maakt Temple Fang deze reputatie meer dan waar. Dreigende, donkere basgrooves worden afgewisseld met gierende gitaarriffs en indringende zang, afwisselend door Dennis en Jevin. De paarse zaal gaat uit haar dak.

Colour Haze

Colour Haze is een grote naam in de Europese stoner scene. De uit Duitsland afkomstige band is in essentie een trio maar krijgt live versterking van een keyboardspeler. Colour Haze draait om frontman en gitarist Stefan. Colour Haze schakelt soepel tussen bluesy rock en dansbare spacey grooves. Halverwege de show rent Stefan even van het podium af om zijn zoontje met zijn verjaardag te feliciteren. Waarna de loodzware stoner riffs weer door de rode zaal klinken.  Ook dat is Sonic Whip.

Swedish Death Candy

Ironisch genoeg komt Swedish Death Candy uit London. Het op het eerste oog bijeengeraapt zootje muzikanten geeft Doornroosje de peper in de reet die het festival nodig heeft na een aantal optredens die vooral drijven op hypnotiserende grooves. De energie spat van het podium, de riffs zijn dreigend, de zang urgent en de bassist springt over het podium alsof hij een opwindpoppetje is.

Stipt om acht uur zwijgen de gitaren, het is tenslotte 4 mei, de dag van de dodenherdenking En zeker tijdens de energieke set van Swedish Death Candy, komt de respectvolle stilte in de paarse zaal extra hard binnen. Om 2 over 8 begint de viering van de bevrijding en gaan de gitaren weer los.

Earthless

Earthless is de band rond meestergitarist Isahia Mitchel. Zoals vaker bij psychedelische rockbands zijn vooral de live optredens van Earthless legendarisch. Ellenlange uitgesponnen jams die meanderen rond de hypnotiserend doordenderende groove doen de tijd vergeten. De rode zaal van Doornroosje vindt het prachtig en danst.

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs

De uit Newcastle afkomstige band, meestal afgekort tot Pigs x7 maakt een interessante mix van stoner, psychedelica, acid rock en metal. De band maakt indruk op het podium van de paarse zaal met loodzware riffs en agressieve vocalen door de parmantig bewegende zanger. In ‘Shockmaster’ wisselen loodzware sludge riffs af met dreigende gitaaraanslagen die elk moment weer om kunnen slaan. Pigs x7 is zo’n verrassing waarvoor je naar een festival gaat.

All Them Witches

All Them Witches is afkomstig uit Nashville. Het trio stond al twee keer eerder in Doornroosje. Tijdens Sonic Whip is de band headliner. Als de pauzemuziek stilvalt en de zaallichten uitgaan schalt Black Sabbath’s ‘Warpigs’ door de stampvolle rode zaal. Massaal zingt Sonic Whip mee. Vanaf de eerste riffs van ‘Funeral For a Great Drunken Bird’ (geniale titel) maakt All Them Witches haar reputatie waar. Hard, strak, intens en toch bluesy bouwt All Them Witches haar nummers zorgvuldig op. Melodieuze grooves monden uit in gitaar erupties, de vocalen zijn afwisselend verhalend en intens. ‘Workhorse’ is een van de hoogtepunten van de show. Broeierige countryrock waarin All Them Witches Doornroosje meeneemt in haar universum.  All Them Witches weet als geen ander echte liedjes te koppelen aan hypnotiserende grooves.

Domkraft

Het Zweedse trio Domkraft sluit Sonic Whip af. Ze doet dat met duistere riffs waarvoor Black Sabbath zich niet zou schamen. Doornroosje gaat nog een keer los alsof men de Sonic Whip letterlijk voelt.

Tenslotte

Sonic Whip 2019 is een doorslaand succes. Uitverkocht, enthousiast publiek, een staalkaart van stoner, psychedelica en spacerock passeert de revue. Hoogtepunten van de dag zijn The Devil And the Almighty Blues, nieuwkomer Temple Fang, de verrassende Pigs x7, maar toch vooral All Them Witches da met eten overdonderd sterke show hun headliner schap volledig waarmaakt. Op naar editie 2020.

Foto’s (c) Job Langenhoff

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ