Enchantya – On Light And Wrath

Facebookrssmail

Via het Finse label Inverse Records brengt de Portugese Symphonic Metal band Enchantya hun tweede album uit getiteld ‘On Light And Wrath’. De band timmert al een aardig tijdje aan de weg. Opgericht in 2004 door zangeres en grunter Rute Fevereiro bracht Enchantya twee jaar later hun debuut EP ‘Moonlighting The Dreamer’ uit. Het duurde echter ruim nog ruim zes jaar voordat in 2012 het volledige debuutalbum ‘Dark Rising’ verscheen via hun vorige label Massacre Records.

Dankzij het succes van de EP en het debuutalbum kon de band op tournee als supportact van de Italiaanse Gothic Symphonic Metal band Theatres Des Vampires. In de periode daarna volgde vele line up wisselingen, alsmede het switchen van labels, maar nu is de band weer terug. Een volledig nieuwe line up, plus extra toevoegingen in de personen van violist Goncalo Fernandes en Desir E’s frontman Corvus. Met vol goede moed begon de band samen te werken met Moonspell producer Fernando Matias aan ‘On Light And Wrath’. 

Het album opent met de mystieke instrumentale intro ‘Turn of The Wheel’ en begeleidt de luisteraar onder een mystieke pianosound naar de eerste volledige track ‘Last Moon of March’. Wat meteen opvalt als de vocale afwisselingen op deze track zich aandienen is dat Rute Fevereiro beter is in haar Sopranovocalen dan in haar grunts. De grunts lijken er maar een beetje bij te hangen en vullen eigenlijk de soprano nauwelijks aan.

Toch is ‘On light And Wrath’ een uitstekend album, welke mij sterk doet denken aan ‘The Phantom Agony’ (2003) Van onze eigen Epica. Wat betreft de sound van de sopranovocalen durf ik daarin zelfs te zeggen dat deze veel weg heeft van Epica-zangeres Simone Simons. Prima, dromerige tracks zijn ‘The Beginning, ‘Poet’s Tears’, en ‘Near Life Experience’.

‘The Poet’s Tears’ kent tevens een uitstekende gitaarsolo en op ‘Near Life Experience’ laat de band zelfs een randje Power Metal horen tijdens de gitaarsolo als intro en in de keysound gedurende de track. Gelukkig gaan halverwege het album de grunts van Fevereiro wel wennen zodat ze de luisteraar niet storen in het luisterplezier. Een mooi rustpunt in het album is het symfonische instrumentale ‘Alma’. Daarna volgen nog de uitstekende tracks ‘Downfall To Power’, ‘Hide Me’, ‘Deception (Since You Lied)’. Vooral ‘Downfall To Power’ zit muzikaal technisch gezien erg goed in mekaar door de perfecte afwisseling van gitaren en keys. Ook de opbouw is haast perfect te noemen. Grappig zijn de wisselende toonhoogtes in het dramatische ‘Hide Me’

Mooie ballad is ‘Deception (Since You Lied)’ en alhoewel ‘Once Upon A Lie’ een beetje afgezaagd klinkt is de afsluiter ‘From The Ashes’ juist weer een prima afsluiter met een gaaf drumspel als intro. Tja, waarom zou alles moeten kloppen als de essentiële dingen maar kloppen? En dat geldt zeer zeker voor ‘On Light And Wrath’. Een bombastische, maar niet al te overheersende sound en productie. Prima arrangementen en vocaliste en uitstekende muzikanten met prima beheersing van hun instrumenten.

De gruntvocalen blijven een minpuntje, maar worden gelukkig halverwege de plaat steeds meer naar de achtergrond verdreven. Een heerlijk album en wat mij betreft een van de betere nieuwe schijven op het gebied van Symphonic Gothic Metal. (92/100) (Inverse Records)

Tracklist On Light And Wrath

 1. Turn of The Wheel
 2. Last Moon of March
 3. The Beginning
 4. Poet’s Tears
 5. Near Life Experience
 6. Alma
 7. Downfall To Power
 8. Hide Me
 9. Deception (Since You Lied)
 10. Once Upon A Lie
 11. From The Ashes

Line Up Enchantya

Rute Fevereiro – Vocals & Growls
Bruno Santos – Guitar
Fernando Barroso – Bass
Fernando Campos – Guitar
Pedro Antunes – Piano, Keys, and Orchestrations
Bruno Guilherme – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ