FM – Thirteen

Facebookrssmail
FM – Thirteen - M-Podia

De Britse rockers van FM behoren tot de grotere namen in het AOR genre. In de jaren 80 maakte ze naam met hun album ‘Tough It Out’. Na een behoorlijke poos uit elkaar te zijn geweest brengt de band de laatste jaren netjes om de twee jaar een nieuw album uit. In 2020 kwam hun laatste, dan is het dus weer hoog tijd voor nieuw album, en die is er in de vorm van ‘Thirteen’.

Het komt dan ook niet bepaald als een verassing als ik vertel dat dit het dertiende studioalbum van de band is. Het album bevat elf nieuwe tracks. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Ook deze nieuwe plaat is exact wat je van deze band verwacht. FM is hun releases altijd een steady band gebleken en is dat anno 2022 nog steeds. Met originele leden Pete Jupp op drums, Merv Goldsworthy op bas en de vocalen van Steve Overland. Nog altijd klinkt de inmiddels 61 jarige zanger fantastisch. Zijn stem lijkt maar niet ouder te worden, dat kun je over bepaalde generatiegenoten niet zeggen.

Het album is weer keurig binnen de lijntjes, precies wat te verwachten valt. Daarmee kaarten we denk ik ook gelijk de valkuil van de band in. Voor de die hard fans is dit de beste band die er bestaat, maar als één nummer van FM je niet kan bekoren, dan is voor jou de rest van de catalogus zeer waarschijnlijk ook niks.

Toch staat er weer voldoende vermakelijk materiaal op ‘Thirteen’. Neem bijvoorbeeld het vrolijke ‘Turn This Car Around’. Ideaal in de auto, met een laagstaande zon en goede temperaturen. Je ziet gelijk zo’n veelvoorkomend stukje in een willekeurige film voor je. Een personage die net tot inzicht  is gekomen en terug naar huis rijdt om dat roer om te gooien.

Het nummer wat wel opvalt door de anders aangeklede instrumentatie is ‘Love And War’. Een bluesy nummer die je vanaf moment één in positieve zin verast. Een intro met slide en akoestische gitaar. Een uitzondering op de FM regel, maar deze zien we heel graag door de vingers.  Een hele fijne gitaarsolo gaat dan weer over in de gitaren die we in het intro horen. Een FM album kan met geen enkele uitzondering bestaan zonder minimaal een ballad. ‘Long Road Home’ is dat hier. Ze zijn relatief vaak behoorlijk cliché, maar een mooie aankleding met gitaarlicks, achtergrondzang en de zangmelodie in het refrein maken dit toch een fijne luister.

Nieuwe fans gaat FM met alle waarschijnlijkheid niet krijgen met deze nieuwe plaat, maar dat is volgens mij ook niet wat een band als FM nog écht nodig heeft. Ze hebben trouwe fans en een gevestigde naam in het genre. Ze laten op ‘Thirteen’ horen dat ze nog altijd behoren tot de grotere in het genre, mix dat met het plezier wat te horen is en je hebt weer een leuke toevoeging in de FM discografie. (77/100) (Frontiers Music s.r.l.)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ