Constantine – Aftermath

Facebookrssmail
Constantine - Aftermath

De uit Griekenland afkomstige Constantine Kotzamanis begon met gitaarspelen toen hij twaalf was. Hij speelde zijn favoriete bands zoals Iron Maiden, Metallica, en Judas Priest na. Een paar jaar later liet hij zich ook beïnvloeden door Steve Vai, Zakk Wylde en andere gitaristen. Constantine heeft zeer gevarieerd gitaarspel in de vingers. Hij speelde in diverse bands, waaronder: Mystic Prophecy (2008-2012) en de extreme Griekse metalband Nightfall (2010-2013).

Constantine kwam in 2010 met zijn debuut ‘Shredcore’ en op 31 mei kwam ‘Aftermath’, zijn tweede soloalbum uit. Hier doen diverse gastzangers aan mee, waaronder Bill Manthos. Daarnaast speelt Bill ook bas en keyboards.

‘Bushido’ start met volle bak power vooral qua snelheid. Het drumwerk klinkt strak maar vlak, je mist de volle ronde klank van echte drums. Toch is deze instrumentale openingstrack opzwepend van karakter. Het gitaarspel is regelmatig heerlijk gillend. Op andere momenten zorgt het gitaarwerk, samen met de bas, voor een aangename, zware ‘body’.

Bjorn “Speed” Strid is zanger in ‘Hellfire Club’. Delen van de tekst zijn uitnodigend om mee te zingen/mee te brullen, dit komt deels door de ‘couplet-refrein opbouw’. Cleane zang wordt afgewisseld met ‘duistere’ zang. Het drumwerk klinkt ook hier vrij flets.  Maar samen met de snaren heeft de muziek een opzwepende werking. Weer is het gitaarwerk om van te smullen.

Het opzwepende blijft bestaan in ‘Press on Regardless. Met vlagen ligt het tempo mega hoog. De lichtere elementen in muziek vormen een mooi contrast met de metal. Het zacht gespeelde en gezongen deel is verrassend. Qua opbouw is dit boeiender dan de eerste twee tracks. De fade out is een beetje jammer.

Zang en muziek vormen ook in de nummers die volgen een harmonie. Het einde van ‘Another Day’ had iets spannender gemogen, maar dat wordt goed gemaakt in ‘Holding on ’til the end’. Bovendien zijn hier de toetsen een prima toevoeging. Om nog even op het drummen terug te komen, hier kinkt het natuurlijk.

In ‘Elegy’ valt de variatie in de zang positief op. Alles is goed verdeeld over de speakers. Geheel op de achtergrond klinken symfonische elementen. Het akoestisch stukje is verrassend ingelast, tempo en volume worden weer omhooggestuwd. Dit lijkt weer een fade out te worden, maar op het moment dat de muziek weggedraaid wordt, komt de symfonie naar voren. Dit klinkt klein en integer, maar duurt helaas te kort.

De bonustrack start met een stampend ritme. Het is heerlijk om het volume flink open te draaien, ‘War and Pain’ dreunt hier door de huiskamer. De stem van Marcel “Schmier” Schirmer klinkt boos. Dit wordt aangevuld met enkele grimmige woorden achtergrondzang. Er is goed gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te spelen met de verdeling van het geluid tussen de boxen. Gillend gitaarspel wordt afgewisseld of vermengd met de zwaardere klanken van (bas)gitaar. Dit lekkere portie metal maakt ook van de bonustrack een volwaardige en gave track.

Het nadeel van een groot aantal leadzangers kan zijn dat een album aan voelt als ‘los zand’. Dat is hier totaal niet aan de orde. Ondanks de verschillende stemmen en zangstijlen is de eenheid bewaard gebleven. Regelmatig zijn er meerdere stemmen gestapeld, ook dat is prima gedaan. Als het drumwerk de juiste dynamiek had gehad, dan waren de opzwepende nummers nog beter tot ontwikkeling gekomen. Deze acht nummers zijn best goed opgebouwd, al hadden ze wel langer mogen duren.  De lichte, symfonische delen zijn meestal op de achtergrond aanwezig. Het fantastische gitaarspel van Constantine is goed gedoseerd ten opzichte van de overige muziek. ‘Aftermath’ zal bij rock- èn metalliefhebbers in de smaak vallen. (82/100) (Rockshots Records)

Track Listing:

1. Bushido – 03:53
2. Hellfire Club – 04:34
3. Press on Regardless – 03:53
4. Another Day – 04:46
5. Holding on ’til the end -04:07
6. Deliver Us – 03:32
7. Elegy – 05:09
8. War and Pain – 04:04

Line up:

Constantine Kotzamanis – gitaren
Bill Manthos – bas, toetsen, leadzang (Elegy)
Gastzangers:
Chris Clancy (Wearing Scars, Mutiny Within) – leadzang ‘Holding on ’til the End’
Apollo Papathanasio (Spiritual Beggars, ex- Firewind) – leadzang ‘Another Day’ & ‘Deliver Us’
Ralf Scheepers (Primal Fear)  – leadzang ‘Press on Regardless’
Marcel “Schmier” Schirmer  (Destruction) – leadzang  ‘War & Pain’
Bjorn ”Speed” Strid (Soilwork) – leadzang ‘Hellfire Club’

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ