Timo Tolkki’s Avalon – Return To Eden

Facebookrssmail
Timo Tolkki's Avalon - Return To Eden

Hier is dan eindelijk het 3e en laatste deel van de trilogie. We hebben er 5 jaar op moeten wachten omdat de heer Tolkki te kampen had en heeft met onder andere een alcoholverslaving en zware mentale problemen die te maken hebben met de zelfmoord van zijn vader toen hij 12 jaar oud was.

Op dit album krijgt hij hulp van Secret Sphere gitarist Aldo Lonobile die het album mede heeft geproduceerd. De Nederlandse inbreng komt ditmaal van ex-Elegy zanger Eduard Hovinga en ons aller Anneke van Giersbergen. Verder wordt de zang verzorgt door Zak Stevens die we kennen van Savatage, Todd Michael Hall (Riot V) en Mariangela Demurtas (Tristania).

Het album opent met ‘Enlighten’, dat als intro dient voor ‘Promises’, wat sterk aan Helloween en Stratovarius doet denken. Hierna volgt het titelnummer wat wel wat weg heeft van ‘Over The Hills And Far Away’ van Gary Moore en Phil Lynott. De gitaarsolo verrast ook in positieve zin, geen 1000 noten per seconde maar rustig in het tempo van het nummer passend gespeeld.

Hierna komt het sterkste nummer van het album, de power ballad ‘Hear My Call’. Op zich is het nummer niet heel bijzonder maar door de zang van ‘onze’ Anneke wordt het naar een hoger niveau getild. Ook het toetsenwerk en pianospel verdient een speciale vermelding. Het geeft ‘Hear My Call’ een Prog randje wat persoonlijk erg bevalt. Het daaropvolgende ‘Now And Forever’ is er weer eentje in de vertrouwde Stratovarius-stijl. ‘Miles Away’ blinkt niet uit in originaliteit maar is desondanks toch 1 van de sterkste nummers van het album. Door de zang van Zak Stevens neigt het een beetje naar Savatage en ook de gitaarsolo is van hoge kwaliteit. ‘Limits’ is het snelste nummer van het album.

We kunnen met het mid-tempo nummer ‘We Are The Ones’ weer even op adem komen. ‘Godsend’ is een 13 in een dozijn nummer wat ook door zangeres Mariangela Demurtas niet naar een hoger niveau gebracht kan worden. De 2 daaropvolgende nummers liggen weer in het Helloween/Stratovarius straatje. Afsluiter ‘Guiding Star’ is ook weer erg sterk en doet me denken aan de Nederlandse band ReVamp, met lekker stuwend drumwerk en een nu wel excellerende Mariangela Demurtas. (78/100) (Frontiers Records)

Tracklist

1 Enlighten (1:08)
2 Promises (4:46)
3 Return To Eden (4:47)
4 Hear My Call (5:15)
5 Now And Forever (4:10)
6 Miles Away (4:53)
7 Limits (4:51)
8 We Are The Ones (5:03)
9 Godsend (4:26)
10 Give Me Hope (5:05)
11 Wasted Dreams (5:30)
12 Guiding Star (4:20)

Line Up:

Timo Tolkki – Lead Guitars
Andrea Buratto – Bass
Antonio Agate – Piano and Keyboards
Giulio Capone – Drums, Piano and Keyboards
Aldo Lonobile – Guitars

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ