KAT- Without Looking Back

Facebookrssmail

De legendarisch Poolse Heavy Metal band KAT brachten onlangs hun nieuwste album ‘Without Looking Back’ uit. Op 14 juni verscheen de CD, en op 12 juli verschijnt het album op Double Vinyl. Hun 1986 album ‘Metal And Hell’ is onlangs door het Britse tijdschrift Metal Hammer uitgeroepen tot een van de 40 beste Black Metal albums ooit gemaakt. De track ‘Flying Fire’, tevens terug te vinden op dit album, is gebruikt voor de film Squandron 303. Je kunt dus gerust zeggen dat de band op dit moment weer aardig in de belangstelling staat.

Met ‘Without Looking Back’ wil de band graag teruggaan naar hun typische jaren 80′ en 90′ sound van hun albums ‘666’ (1986) en ‘Bastard’ (1992). Zelf heeft ondergetekende nog nooit van deze band gehoord, laat staan kennisgenomen van bovengenoemde albums. Maar dat zal waarschijnlijk ook zijn voor de nieuwe generatie Metalliefhebbers die ‘Flying Fire’ horen in alreeds genoemde film…

Opener ‘Black Night in My Chair’ begint in elk geval met een interessante opbouw van een samenwerking tussen een drumbeat en gitaarriff. Het refrein kent in elk geval een aangename melodieuze gitaarriff. De muziek is goed en ook de vocals zijn prima. Maar toch mis ik iets, want tracks als ‘Poker’, ‘Medieval Fire’, en ‘The Race For Life’ zijn van een goede kwaliteit en ook over de productie is er niets te klagen. Maar het klinkt voor mij allemaal net iets te perfect en te technisch.

Waardoor dat stukje gevoel weg lijkt te zijn genomen waardoor de chemie ontstaat tussen een album en bij mij als luisteraar. De track ‘The Race For Life’ kent een teveel-van-hetzelfde- gitaarsound en dat werkt dan ook niet echt mee. Toegegeven, met een prima gitaarsolo, stuwende bass spel, en verder fijne vocals onder een lekker in het gehoor liggende gitaarriff heeft de band met ‘Flying Fire’ een ideale track afgeleverd voor een film.

Pas bij de track ‘Wild’ begint de band mij een beetje te pakken met een lekkere gitaarriff en lekker in het gehoor liggende vocalen. En ook de tracks ‘Walls of Whispers’ en ‘Let There Be Fire’ kan ermee door met een prima drumbeat op deze verder mid-tempo tracks. Maar het acht minuten durende ‘More’ klinkt net iets weer te veel van hetzelfde om mijn aandacht te blijven vasthouden.

Afsluiter ‘The Promised Land’ is echter wel weer een hele mooie ballad met een akoestische gitaar en ondersteund met piano. Liefhebbers die houden van Heavy Metal die technisch gezien perfect in mekaar zit zullen geen buil aan dit album vallen. Maar mensen die wat meer emotie in de teksten zoeken, zullen afknappen op KAT. Toch is het, zoals al eerder gezegd, objectief gezien een prima schijfje. Je moet er alleen van houden… (70/100) (Pure Steel Records)

Tracklist Without Looking Back

1. Black Night In My Chair
2. Poker
3. Medieval Fire
4. The Race For Life
5. Flying Fire
6. Wild
7. Walls Of Whispers
8. Let There be Fire
9. More
10. The Promised Land

Line Up KAT

Qbek Weigel – vocals
Piotr Luczyk – guitars
Adam „Harris” Jasiński – bass
Mariusz Prętkiewicz – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ