SixForNinE – Parallel Universe

Facebookrssmail
SiXforNinE-ParallelUniverse-cover2019

Een voor mij nieuwe metalband uit Griekenland, dit SixForNinE. En wat voor één, dit klinkt erg lekker! Opgericht in 2011 in Athene en in 2015 al hun naar zichzelf genoemde debuut cd uitgebracht. In eigen land werd deze zo goed ontvangen dat er getourd kon worden met onder meer Monster Magnet, Leprous en Fates Warning. De band bleef schrijven en in 2017 nam men onder de kundige leiding van producer Sylvia Massy (bekend van Tool en System of a Down) deel aan een masterclass. Het album dat hier voor me ligt werd aansluitend opgenomen, maar werd geproduceerd door de zanger Fotis Benardo. En die heeft er een prima klinkend, zwaar rockend werkstuk van gemaakt. Al zal de mix van Paul Pavao (Disturbed, Stone Temple Pilots) en de mastering van Tom Baker (Rob Zombie, Nine Inch Nails, Motley Crue) daar ook wel bij geholpen hebben. De muziek is erg energiek en origineel, en doet hier en daar denken aan een Avenged Sevenfold, Tool, Three Days Grace, Korn of Esoterica (in de rustigere stukken). Zwaar, redelijk gecompliceerd, soms wat uitputtend, maar toch melodieus, met overwegend cleane zang. 

Parallel Universum is gestoken in een kleurrijke hoes die de aandacht trekt. Opener ‘Every Cloud Has a Silver Line’ hakt er na een kort a-capella intro lekker hard en snel in. Het nummer zit bordenvol breaks en prima drum- en vooral opvallend zwaar en strak baswerk. De volledig accentloos zingende Fotis Benardo heeft een zeer aangenaam stemgeluid en dat terwijl hij voorheen drummer (!)  was van Sceptic Flesh. Talentvolle jongen. Tweede nummer ‘Life-Devouring Demons’ is wat minder toegankelijk door het harde en hakkende geluid, maar halverwege breekt het nummer in een ballad-achtig middenstuk, waarna de gitaren en vervormde zang het langzaam weer overnemen. Single ‘Bullet Off Its Course’ is hieronder te beluisteren en geeft een mooi visitekaartje waar deze band voor staat. De volgende twee nummers zijn vergelijkbaar qua opbouw en gitaarwerk, waarin die eerste, ‘Never Ending Road’ het lekkerst overkomt, met wat Tool en Disturbed invloeden hier en daar. Precies op tijd is er een rustpuntje in alle hectiek en energie: het negen minuten klokkende semi-titelnummer ‘Counting Stars (A Parallel Universe)’ wordt gedragen door een lekker stuwende bas en ontvouwd zich heel langzaam tot een Esoterica (wie kent ze nog?) meets Perfect Circle-achtig loodzwaar monster. Topper!

‘Out of the Blue’ is het makkelijkst in het gehoor liggende nummer: bijna poppy coupletten worden ondersteund door Korn-achtig gitaarwerk. Ook hier weer volop origineel gitaarwerk en breaks om de aandacht erbij te houden. Voorlaatste nummer, het voortbeukende ‘Sea of Lies’ doet me wat minder, daarvoor wordt er teveel geleend bij voorgaande songs. Al heeft het denk ik wel één van de langste en mooist opgebouwde solo’s. Prima gitarist die George Kapa. De afsluiter met de vreemde naam ‘Meditation : HyperJam’ klinkt allesbehalve een jam. Strak bas-, gitaar- en drumwerk leggen de basis voor de mooie en toegankelijke zanglijnen van Benardo. Lekker slot aan deze verrassend goeie plaat. 

Echt een stempel op deze eigenzinnige Griekse rockers plakken valt niet mee, oftewel, we hebben met een eigen stijl te maken. Naast de prima, zowel cleane als ruigere, zang van Benardo, valt de mooi geproduceerde sound op. Als daarbij de nummers ook nog indruk maken en beklijven, kan ik wel stellen dat ik naast Mother of Millions een tweede Griekse favoriet heb. De avontuurlijkere hardrocker moet dit zeker eens uitchecken. Hopelijk tourt SixForNinE binnenkort eens in onze contreien. 
(87/100 – Eclipse Records)

TRACKLIST

1. Every Cloud Has A Silver Lining
2. Life‐Devouring Demons
3. Bullet Off Its Course
4. Never Ending Road
5. More Than Words Can Say
6. Counting Stars (A Parallel Universe)
7. Out of the Blue
8. Sea of Lies
9. Meditation : HyperJam

LINE-UP

Herc Booze (bass)
Fotis Benardo (vocals)
George Kapa (guitars)
Pete Outfox (drums)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ