Noel Husser – Beyond

Facebookrssmail

Ongeveer een jaar geleden lanceerde de Duitse zanger/ multi-instrumentalist Noel Husser de single ‘Footprints’. Deze staat los van zijn nieuwe EP, dat hij binnenkort in eigen beheer uitbrengt.

De EP ‘Beyond’ is min of meer een melange van zijn gave concept album ‘Tell Me Who I Am’ (2017) en het melodische album ‘A Little Dream’ (2020). Vocaal en instrumentaal laat hij veel variatie horen. Hij gebruikt metal elementen en orkestrale arrangementen. Daarnaast hoor je niet alleen melodische soundscapes, maar ook donkere sfeerbeelden die passen bij de teksten. Want ‘Beyond’ neemt je mee naar de diepe afgrond, waar demonen verborgen liggen.

‘Conscious’ opent met klassieke, woordeloze koorzang en een bijzondere melange van kalme muziek. Door de korte, diepe grunt en de zwaardere muziek lijkt deze openingstrack naar de metal kant te gaan. Maar als de koorzang stopt, wordt de muziek eventjes lichter. De gevarieerde zang bevat meerdere laagjes. Als je met headset luistert, komt het contrast tussen de hoge en lage tonen beter tot zijn recht. Het contrast in volume tussen zwaar en licht is vrij klein. Enkele zinnen worden gegrunt, dit smelt mooi samen met de muziek. Dit wordt afgewisseld met (lage) cleane zang. Er is een wisselwerking tussen verschillende muziekstijlen. De klassiek georiënteerde delen missen wat warmte. De koorzang komt terug, waarna deze openingstrack mooi langzaam uitdooft. Na enkele bijzondere geluiden ontstaat er in ‘Beyond’ langzaam een pakkend ritme. De (theatrale) zang is soms gestapeld. Daarnaast heeft de zang af en toe een licht klassieke sfeer. Ondanks de contrasten past het wel bij de metal. De combinatie/afwisseling  tussen de toetsinstrumenten en (bas)gitaar is prima. Noel heeft alles gezongen en gespeeld, behalve drums. Dit is gedaan door Max Mölle, en dat doet hij goed!. Er zijn behoorlijk wat details, waaronder enkele gesampelde geluiden. De enkele, diepe grunt is gaaf toegevoegd. Ook nu is er weer een goede opbouw naar het einde. 

In ieder nummer valt de variatie in de zang op. Die variatie is er in toonhoogte en volume. Daarnaast combineert Noel cleane zang met enkele grunts. Door de gelaagdheid van de zang zijn de woorden die hij zingt niet allemaal goed te verstaan. Maar dat komt wel naar mate je vaker luistert. De kleur van de zang past overal bij de muziek.  Bjorn Strid is gastzanger in het duet ‘Evolve’. Het zachte gesampelde geluid en het instrumentale intro zijn kalm. Zowel de individuele als de samenzang van hun mooie woorden is erg goed. Het tempo van (meerdere laagjes) zang en muziek blijven een poosje kalm. Als tempo en volume toenemen, blijven zang en muziek in balans. Het instrumentale “metal” stuk vloeit prachtig over naar een licht gespeeld deel. De woorden worden nu meer gesproken dan gezongen. De opbouw naar meer power in zang en muziek is fantastisch. Hoe verder dit nummer vordert, hoe mooier het wordt, zowel vocaal als instrumentaal. Ook het einde is mooi. 

De titeltrack is de eerste singel die uit is gebracht. Deze is al te koop via zijn Bandcamp pagina. De rest van het album volgt binnenkort. De contrasten tussen hoog/laag en licht/donker hadden iets groter mogen zijn. Ook de volume verschillen hadden iets ruimer gekund. De emotie in zang en muziek was dan nog beter naar voren gekomen. Verder alleen maar pluspunten. Het geluid is prima verdeeld over de headset.  Vocaal en instrumentaal is het goed gecomponeerd en uitgevoerd. De variatie en de gelaagdheid in de zang is erg groot. Noel mag gerust een vocale en instrumentale duizendpoot genoemd worden.  (85/100) (Eigen Beheer)

Tracklist: 

1 Conscious

2 Beyond

3 Build the Character

4 In These Lands

5 Evolve (feat Björn Strid)

Line up:

Noel Husser: vocals, all Instruments/music 

Max Mölle: Drums 

Guest:

Bjorn Strid: vocals on Evolve

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ