Drifting Sun – Planet Junkie

Facebookrssmail

In de loop der jaren zijn er enkele wisselingen geweest in de bezetting van de Engelse prog-band ‘Drifting Sun’. Op het nieuwe album ‘Planet Junkie’ is zanger Peter Falconer, met zijn markante stem, niet meer te horen. Nu zijn er drie gastzangers.

Elektronische klanken hebben de overhand aan het begin van ‘Within Your Bones’. De zang van Marc Atkinson smelt mooi samen met de muziek. De extra stemmen zijn subtiel toegevoegd, ze zijn subliem verdeeld over de koptelefoon. Rock wordt een aantal keer afgewisseld met kleiner gespeelde delen. Details uit zang en muziek keren een paar keer terug. Er zijn veel laagjes en transities in de muziek. Het gitaarspel van Mathieu Spaeter is gaaf. Will Jones heeft een strakke maar dynamische manier van drummen. Deze openingstrack eindigt strak.

 ‘Planet Junkie’ start heerlijk rockend, de toetsen van Pat Sanders zijn in het eerste stuk op de voorgrond te horen. Manu Michael is met zijn bas ook duidelijk aanwezig. Er zijn talloze wendingen, waarvan een aantal onverwacht. Zo ook de wending vlak voor het einde, gaaf gedaan!

 In ‘Missing’ zingt Marc klein en gevoelig, hij is goed te verstaan. Daardoor komt de tekst, in combinatie met de meeslepende muziek binnen.

 Pat Sanders laat in ‘Life’ minimalistisch pianospel horen. Het is mooi gespeeld, maar deze korte track is net te snel afgelopen.

 De stem van ‘Colin Mold’ is heel anders, dat is duidelijk te horen in ‘Night-Time Sorrow. Ook de twee nummers die hierop volgen zingt hij. ‘Stay With Me’ start sferisch. Weer zijn er meerdere laagjes in de zang.  Dit rustige nummer bevat diverse details. Bovendien is er gevarieerd gitaarspel door verschillende gitaren. Jammer dat dit in een fade out eindigt.

 Delen van de tekst van ‘To Tame a Star’ worden gefluisterd, soms gelijktijdig met de zang.  Het vioolspel is vrij somber, en is soms best ver op de achtergrond. De harmonie tussen de instrumenten onderling, en tussen zang en muziek blijft bestaan. Het orgel scheurt eerst lekker door een rockend stuk heen, vervolgens de gitaar. Weer is er zo’n moment dat je niet weet of het nummer wel of niet eindigt. Dit is een gave wending naar een rustig stuk! Ook in dit stuk zitten er bijzondere tegenstellingen in het tempo.

 ‘I Will Be King’ is een heerlijk instrumentaal prog nummer, waarin gaaf maar apart Hammond spel te horen is. Daarnaast is er volop ruimte voor bas en gitaar. De saxofoon baan zich er ook zo nu en dan een weg doorheen. De manier van drummen is strak en steady.

 De drie nummers die volgen zijn gezongen door Joshua Corum, hij heeft een vrij markante stem. Maar ook zijn stem past in het geheel. Door de staccato manier van zingen klinkt ‘Diogenes’ anders. Ook hier zijn er bijzondere veranderingen en details in zang en muziek. Door het grote aantal opmerkelijke elementen zal deze track misschien even wennen zijn. Of je nu moet wennen of niet, het duurt wel een tijd voordat je zang en muziek goed kent. Het einde is net iets te vroeg afgekapt

 De zang klinkt deels vervormd in ‘Everlasting Creed’. Daar zullen de meningen van de luisteraars ongetwijfeld over verschillen. Waar iedereen het wel over eens zal zijn, is dat ook deze laatst track volop afwisseling biedt.

 Doordat er best veel op je af komt, moet het album wel groeien. Ondanks de verschillen tussen de stemmen is er eenheid tussen de nummers.  Er zijn overeenkomsten, maar ook voldoende verschillen met de voorgaande albums. ‘Planet Junkie’ is voor de prog liefhebber van complexe, maar niet al te heavy prog rock. (90/100) (Eigen Beheer)

1.Within Your Bones 04:16
2.Planet Junkie 05:47
3.Missing 04:10
4.Life 01:30
5.Night-Time Sorrow 03:07
6.Stay With Me 06:57
7.To Tame a Star 08:23
8.I Will Be King 04:35
9.Born of a Dream 03:56
10.Diogenes 06:38
11.Everlasting Creed 10:09

Line up:

Pat Sanders – Keyboards
Mathieu Spaeter – Gitaren
Manu Michael – Bass
Will Jones – Drums
Marc Atkinson – Zang in1, 2, 3
Colin Mold – Zang in 5, 6, 7
Joshua Corum – Zang in 9, 10, 11
Eric Bouillette – Viool in  7, 9
Ben Bell – Hammond in 8
Sarah Skinner – Saxofoon in 1, 8
Conrad Cheng – Klarinet in 11

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ