Raven – All For One (re-release)

Facebookrssmail

Nog altijd één van de mooiste NWOBHM-nummers vind ik ‘Don’t Need Your Money’ van het Engelse Raven, destijds op single uitgebracht door het gespecialiseerde label Neat Records. Een enorme brok aanstekelijke energie van 3.22 minuten lang die ik echt grijs gedraaid heb vroeger! Het debuutalbum ‘Rock Until You Drop (1981) bevestigde daarna hun talent en legde de basis voor een lange en wisselend succesvolle carrière die nog altijd voortduurt. Vorig jaar verscheen het niet onverdienstelijke veertiende studioalbum ‘Metal City’.

De band bestaat nog altijd uit de broertjes John en Mark Gallagher. De drumkruk is in de loop der jaren door zes verschillende slagwerkers bezet en een aantal jaren heeft er ook een tweede gitarist de zaak ondersteund. Nu vond de platenmaatschappij de tijd rijp om album nummer drie, ‘All For One’ (1983) af te stoffen en opgefrist en aangevuld met de nodige bonustracks opnieuw uit te brengen. Geen verkeerde keuze, want dit was destijds een prima album, vol met hun karakteristieke ‘athletic rock’, een soort ADHD-metal, gekenmerkt door de hoge, wat chaotische en drukke zang van bassist John Gallagher en het overrompelende gitaarwerk van zijn broertje. Het zou het laatste album zijn voor de overstap naar een major label (Atlantic). In die tijd was dat ook meestal een stap naar een veel toegankelijker/ commerciëler, en daardoor voor de trouwe fans een stuk minder interessant geluid. En het navolgende zeer matige ‘Stay Hard’ bevestigde die angst.

Maar terug naar ‘All For One’. Op dit album horen we in de bonustracks Accept’s Udo Dirkschneider, die samen met Michael Wagner ook de productie voor zijn rekening nam. Enige Accept-invloeden zijn er trouwens wel te horen, met name in het gitaargeluid en de soms meezingbare refreinen zoals in opener ‘Take Control’. Het geluid is gelukkig aardig opgepoetst voor deze re-issue, er zit veel meer bas in en ook de gitaren klinken wat zwaarder. Tweede song ‘Mind Over Metal’ is een stuk sneller en harder met de kenmerkende hoge uithalen van John. ‘Sledgehammer Rock’ is een toegankelijke en wat simpele headbanger. En het titelnummer is lekker catchy en meebrulbaar.

In de tweede helft valt het mooie en zelfs bijna prog-epische ‘Run Silent, Run Deep’ op, met zijn tempowisselingen, rustige middengedeelte en vette solo in het slot. Prachtig nummer, alleen jammer van de fade-out. Terug naar speedmetal snelheden in het overrompelende ‘Hung, Drawn and Quartered’. Een aanstekelijke riff draagt de single van destijds, meezinger ‘Break the Chains’. Verder vallen op de reguliere plaat nog op: de lekker heavy ‘Seek and Destroy’ met vet baswerk en de song over hun zelfverklaarde muziekstijl ‘Athletic Rock’. In de bonustracks horen we der Udo brullen op de wat afgezaagde coverkeuze ‘Born to be Wild’, hier in een nogal chaotische en drukke versie. Het heavy ‘Inquisitor’ vervolgt. De midtempo en iets te lange ‘Ballad of Marshall Stack’ valt alleen op in het boeiende instrumentale intermezzo en de matig geproduceerde live-versie van ‘Mind Over Metal’ besluit deze heruitgave.

Al met al een redelijk essentieel NWOBHM album, deze ‘All For One’, met net voldoende extraatjes en opgefrist geluid om nogmaals tot aanschaf over te gaan. Het blijft een band met een zeer herkenbare energieke eigen metal stijl, die wellicht nu wat gedateerd aandoet, maar nog altijd lekker weg luistert.  (78/100)(High Roller Records)

Tracklist

1. Take Control
2. Mind Over Metal
3. Sledgehammer Rock
4. All for One
5. Run Silent Run Deep
6. Hung Drawn and Quartered
7. Break The Chain
8. Take it Away
9. Seek and Destroy
10. Athletic Rock
11. Born to Be Wild
12. Inquisitor
13. Ballad of Marshall Stack
14. The Power and the Glory
15. Mind Over Metal (Live 1983)

Line up

John Gallagher – bass, lead vocals
Mark Gallagher – guitar, backing vocals
Rob “Wacko” Hunter – drums, backing vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ