Respect voor Alcatrazz in Helmond

Facebookrssmail
Foto (c) Jeroen Schortemeijer, archief RockMuZine

Alcatrazz komt langs in Helmond. Daar moeten we bij zijn, dus we reizen op deze dinsdagavond af naar Brabant voor deze geweldige band uit de begin jaren 80 live aan het werk te zien.

We zullen ons eerst een dik half uur door de support act moeten worstelen. Het draait hier om de Engelse Metalband Evyltyde. Dit is een nou een typisch voorbeeld van een verkeerde band op het verkeerde podium. Beetje een gemiste kans, want het publiek reageert hier wel erg slecht op. Hier had een lokale rock /hardrockband meer hartjes gewonnen.

Ondanks dat Alcatrazz Helmond aan doet voor het enigste Benelux optreden tijdens deze Europese tournee, valt de opkomst toch wel tegen. De band verdient zeker meer publiek. We hoeven gelukkig niet lang te wachten tot Alcatrazz het podium opkruipt. Dit geldt letterlijk en figuurlijk voor zanger Graham Bonnet (inmiddels ook al 71), die langzaam naar een kruk loopt waar hij deze avond niet meer vanaf komt.

Hij excuseert zich meteen bij het publiek dat hij ernstige rugproblemen heeft en gelijk na deze tournee hier aan geholpen gaat worden. Natuurlijk hebben we hier enorm respect voor, want menig artiest zou hier een tour voor gecanceled hebben. De band bestaat anno 2019 uit mede oprichter Jimmy Waldo (Keyboards), Graham Bonnet (vocals), Joe Stump (Guitars), Beth-Ami Heavenstone (Bass), Mark Benquechea (Drums).

We worden gelijk getrakteerd op vier nummers van hun geweldige debuutalbum ‘No Parole from Rock ‘n’ Roll’, uit 1983. De band speelt lekker strak, Bonnet heeft zichtbaar toch veel pijn en probeert dit te verbergen door lachend tussen de nummers door van alles te vertellen. Na nog wat Alcatrazz pareltjes, en ‘Night Games’ van zijn solo album  worden we verwend met diverse nummers uit Bonnet’s andere bands. Rainbow wordt deze avond vereerd met ‘Lost In Hollywood’ en de hits ‘Since You Been Gone’ en ‘All Night Long’. Het geweldige ‘Assault Attack’ van The Michael Schenker Group komt voorbij, het knallende ‘Stand In Line’ van Impellitteri, en zelfs een track van het album van ‘Blackthorne’, de band waar Bonnet samenwerkte met gitarist Bob Kulick, knalt door de zaal heen !

De man die deze avond toch de show steelt is gitarist Joe Stump. Deze Amerikaan heeft heel goed gekeken en geluisterd naar Ritchie Blackmore en Yngwie Malmsteen. Zijn gitaarspel, zijn stage moves, zijn witte gitaren zijn zowat excact het zelfde. Het oogt in 2019 misschien een beetje Over The Top, maar de aanwezigen vinden het prachtig. Na ongeveer 90 minuten is de koek vooral bij Bonnet toch wel op, excuseert zich nogmaals, bedankt zijn band en vooral het publiek en strompelt weer terug zijn tourbus in. Hulde.

Ondanks de gering opkomst (geschat op ongeveer 100 aanwezigen), was het een heerlijke avond van een perfekte live band. Hopelijk doen ze bij hun volgende tournee weer Nederland aan. Long Live Rock ‘n Roll!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ