Joseph Tholl – Devil’s Drum

Facebookrssmail

Deze Zweedse Tholl begon zijn muzikale carrière met het spelen van gitaar voor de eveneens Zweedse heavy metalband Enforcer, waar hij in 2019 uitstapte. Momenteel maakt hij deel uit van de touring line-up van Robert Pehrsson’s Humbucker, wiens muziek wel wat overeenkomsten vertoont. En het was deze Robert Pehrsson die Tholl het idee gaf voor zijn eerste soloalbum ‘Devil’s Drum’. En Pehrsson heeft hem ook geholpen tijdens het maken van dit album, waaronder de mix. Robert Eriksson (Hellacopters) speelt drums op de meeste liedjes en Jakob Ljungberg (Second Sun), Stipen Karlsson (Merciless) en Tholl zelf spelen drums. Andere gasten zijn Tobias Lindkvist (Enforcer), Pontus Tahir (Dia Psalma) en Malin Stensson. Wie kent ze niet. Bij het schrijven van deze soloplaat heeft hij naar eigen zeggen alle genres losgelaten onder het mom ‘It’s Only Rock n’ Roll’.

En laat die laatste nu net het catchy openingsnummer én terechte eerste single zijn. Heerlijke, simpele gitaarrock, niet al te heavy, maar catchy ‘as hell’. Plezierige stem heeft de man, en dat voor een van oorsprong gitarist. Vrijwel alleen ingespeeld en geschreven mag dit met recht een soloplaat heten. Wel wat karig, want slechts negen liedjes in een goed half uur. Maar de aandacht verslapt daardoor geen moment. Typisch zo’n cd die je altijd op kunt zetten, want het kabbelt heerlijk voort allemaal. 

Terug naar de muziek. Van het genre openingsnummer, dus aanstekelijke meezingbare gitaarrock, staan er nog meer op: ‘They Fell From the Sky’ en ‘In Eternal Rest’ bijvoorbeeld voldoen aan dezelfde criteria. Een ander prachtig nummer is de wat rustigere, van piano voorziene en mooi gezongen tweede single ‘Follow the Fire’, met een lekkere tempoversnelling aan het einde. Eigenlijk zijn er maar twee mindere broeders te vinden: het iets té eenvoudige ‘Black Birds’ beklijft niet enn afsluiter ‘Through Endless Skies’ vervalt iets te vaak in herhaling met zijn wat saaie refrein. 

Joseph zoekt de randen van zijn bereik op in het afwisselende, donkere titelnummer, maar brengt het er nét goed vanaf. Vette gitaarsolo ook zowaar, dat aspect beheerst hij ook nog steeds. ‘The Passage by the Sea’ zit weer gelikt in elkaar en is één van de hoogtepunten. Heerlijk, ongecompliceerde puntige, ‘uplifting’ gitaarrock met een commercieel randje. Het grotendeels akoestische en dreigende ‘I’m the Machine’ tot slot krijgt ook een ruime voldoende, maar had wat langer mogen duren.

Dat laatste geldt voor de hele cd die voorbij vliegt en wel een nummertje of twee extra kan gebruiken. De heer Tholl kan trots zijn, dit is een lekker wegdraaiend, catchy rockplaatje geworden, een welkome afwisseling  tussen al het heavy geweld. Een Bryan Adams is er ooit heel groot mee geworden. Zeven prima songs en twee wat mindere geeft een acht als eindcijfer. Ik zou er vroeger blij mee geweest zijn.
(80/100 – High Roller Records)

TRACKLIST:

 1. It’s Just Rock’n’Roll (4:17)
2. They Fell from the Sky (2:44)
3. Follow the Fire (4:39)
4. Black Birds (2:48)
5. Devil’s Drum (3:44)
6. In Eternal Rest (2:57)
7. The Passage by the Sea (3:16)
8. I’m the Machine (2:27)
9. Through Endless Skies (3:06)

LINE-UP:

 Joseph Tholl – Guitars/ Vocals/ Bass/ Piano
Robert Eriksson – Drums/Percussion
Jakob Ljungberg, Stipen Karlsson – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ