Archspire – Relentless Mutation

Facebookrssmail

Snelheid en techniek zijn het afgelopen decennium belangrijke factoren geworden in de death metal scene. Zeker wanneer je ‘vernieuwend’, boeiend en overtreffend wilt zijn moet je aardige muzikale vakmanschap hebben. Een goed voorbeeld hiervan is het uit Vancouver, Canada afkomstige Archspire. Opgericht in 2007 door onder andere het gitaristenduo Tobi Morelli en Dean Lamb. Met een vrij stabiele line up is de band nu toe aan de derde langspeler getiteld ‘Relentless Mutation’.

Vanaf de eerste 20 seconden van de openingstrack en eerste single ‘Involuntary Doppelganger’ is al duidelijk waar de band voor staat: snoeiharde technische death metal met inhumane drumsnelheden en grunts, tempowisselingen, fretloze bass en pakkende gitaarpassages. Het vervolg bestaat uit ‘Human Murmuration’, het gave ‘Remote Tumour Seeker’ met een lekkere groove, de titeltrack, gevolgd door het beste van de plaat: ‘the Mimic Well’, met een instrumentaal jazzy, ambient tussenstuk wat erg doet denken aan Opeth of Cynic. Het laatste deel van dit album bestaat uit ‘Calamus Will Animate’ en het langste nummer ‘A Dark Horizontal’.

De groep luisteraars van dit genre is relatief klein en is denk ik in de meeste gevallen zelf ook muzikant. Dit is een indrukwekkend in elkaar gezet staaltje muziek wat totaal niet verveeld. Erg knap hoe men dit uit zijn instrument krijgt. Voor fans van Origin, Nile, Dying Fetus, Suffocation en de meer traditionele tech death van Obscura is dit een echte aanrader. Ik zou het niet dag in dag uit opzetten, maar kan het zeker waarderen.

(85/100, Seasons of Mist)

Tracklist:
Involuntary Doppelganger
Human Murmuration
Remote Tumour Seeker
Relentless Mutation
The Mimic Well
Calamus Will Animate
A Dark Horizontal

Line up album:
Tobi Morelli – guitar
Dean Lamb – guitar
Spencer Prewett – drums
Oli Peters – vocals
Jared Smith – bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ