Great Pacific Orchestra – Fragile Things

Facebookrssmail
Great Pacific Orchestra – Fragile Things

Deze Finse proggies debuteren overtuigend met dit sfeervolle en makkelijk wegluisterende progalbum ‘Fragile Things’. GPO, zoals ze zichzelf ook wel noemen, bestaat uit een groep Finse muzikanten die zich tot doel hebben gesteld nieuwe paden te verkennen. Zoals progressieve muziek natuurlijk ook behoort te zijn. Dat maakt dit album zowel origineel als lastig te beschrijven, want echte raakvlakken met andere progbands hoor ik nauwelijks. Daarvoor is het te puntig en poppy. Verwacht dus geen instrumentale krachtpatserij of nummers van vijftien minuten, zoals doorgaans gebruikelijk in het genre.

Single en videoclip ‘Way Back Home’ opent het album overtuigend en geeft een prima beeld van hun kunnen. Een relaxed ritme, Tool-achtig gitaartje en prettige stem van Janne Siekkinen zijn de eerste opvallende zaken. De open productie en het  mooie refrein de tweede positieve verrassingen. De melodieuze zanglijnen doen me ergens aan denken, maar ik kan er de vinger niet opleggen. Lekkere kennismaking dus. ‘Jezebel’ wordt gedragen door een funky vlotte baslijn van één van de twee (!) bassisten. Wat minder beklijvend, maar de prima drumbreak halverwege is lekker. De gitarist heeft verrassend genoeg vooral een ondersteunende en inkleurende rol, de solo’s zijn dan schaars, zeker voor een progband. Derde nummer ‘Solitude’ heeft een poppy ritme en dito refrein, maar genoeg stevige gitaren in de chorus om de aandacht erbij te houden. Fijne song.

Janne’s licht hese stemgeluid heeft wel wat weg van Ray Wilson (ex-Genesis). Het met 7.12 minuten langste nummer ‘Sever The Ties’ opent met akoestische gitaren, maar al gauw wordt het wat heaviër. Het midtempo ritme geeft weer alle ruimte aan zanger Janne om te schitteren. In de instrumentale break wordt er echt prima gemusiceerd, met een opvallend goeie drummer. Helaas is het refrein net wat te gewoontjes. Volgende  ‘…And She Said’ heeft wel wat verre Anathema gelijkenissen en een lekkere tempoversnelling halverwege, maar de zangmelodie is me te vrijblijvend. Hetzelfde geldt voor het vergelijkbare ‘Time is a Window’, ook net wat minder catchy dan eerdere nummers, al is het wel als clip uitgebracht. Het korte en vrij heavy ‘Still Awake’ is zowaar een relatief eenvoudige uptempo rocker. Prima voor de afwisseling en ook lekker uitgevoerd met alweer opzwepend drumwerk en het doet me denken aan landgenoten The Von Hertzen Brothers, maar dan wat minder technisch. Afsluitende titelsong ‘Fragile Things’ is echt prachtig met een mooie zangmelodie en een relaxt refrein. Prima einde, want één van de beste nummers van de plaat. 

Great Pacific Orchestra levert met deze debuutplaat een aardig visitekaartje af. Ik moet concluderen dat dit een mooie aanwinst voor het toch wat voorspelbare progrockgenre is. Minder technisch gepiel, maar nummers met kop en staart die overwegend heerlijk in het gehoor liggen en erg goed gezongen en gespeeld zijn. Als de volgende plaat iets minder popinvloeden heeft, voorspel ik ze een mooie toekomst, althans, als er ook getoerd gaat worden, essentieel in deze Spotify-tijd tenslotte. Kortom, een fijne verrassing. (80/100) (Inverse Records)

LINE-UP

Janne Siekkinen – Vocals
Mikko Peiju – Guitars
Jouni Kauppinen – Drums, percussions and backing vocals
Marco Haikonen – Bass and rhythm guitars, keyboards
Jukka Helminen – Bass and rhythm guitars, keyboards
Antti Kemppainen – Subliminal keyboard trips

TRACKLIST

1. Way Back Home (5:15)
2. Jezebel (4:55)
3. Solitude (6:11)
4. Sever The Ties (7:12)
5. …And She Said (6:27)
6. Time Is A Window (6:06)
7. Still Awake (3:42)
8. Fragile Things (7:04)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ