My Dying Bride – Macabre Cabaret (EP)

Facebookrssmail

Onze Engelse zwartkijkers verrasten ons begin dit jaar al met het zware doch mooie ‘The Ghost of Orion’, niet wetende dat het een bijpassende soundtrack voor het verloren coronajaar 2020 zou zijn. En aangezien de band na die release toch niet kon toeren, werd in de gedwongen vrije tijd ook maar deze EP ingeblikt. Een mooie aanvulling op de eerdere release dus. Slechts drie songs, maar wel een speelduur van dik 21 minuten gelukkig. De death-doom-metal is er gelukkig niet vrolijker op geworden, maar dat hadden we ook niet meer verwacht van deze mannen.

Het 10-minuten durende titelnummer bouwt ultra-traag, als een zich voortslepende zombie, op naar een duister doch hypnotiserend epos. Met dank aan de zich voortdurend herhalende gitaarriff. Halverwege valt het nummer vrijwel stil, waarna pianoklanken en mooie galmende percussie langzaam de opbouw weer aanvangen tot we terug zijn in de zware doomy spelonken. Prachtig, met een fijne afwisseling ook tussen cleane en rauwe vocalen.

Het volgende ‘A Secret Kiss’ is wat herkenbaarder ‘A Dying Bride’ en had op de laatste plaat niet misstaan. Wederom traag als ingedikte vla, maar deze keer wat heavier en met een fijn achtergrondkoor die zanger Aaron Stainthorpe ondersteunt. Prima song, met een lekkere drumbreak halverwege, waarbij de band zowaar een (te) korte tempoversnelling inzet. Zwaarmoedige doom volgens het boekje.

Afsluiter ‘A Purse Of Gold And Stars’ verrast zowaar echt. Een eenzame piano opent stemmig, waarna de sfeer creepy wordt met gesproken vocalen en een hammondorgel. De piano blijft heel beklemmend doorpingelen. Samen met de invallende drums en koorzang is dit de perfecte horror soundtrack. Een emotioneel en bijzonder nummer.

Al met al is dit een fijne verrassing van My Dying Bride. Volop afwisseling, een heerlijk heavy productie en gewoon drie prima songs. Fijn kerstcadeau voor bij de herfstdepressie dus.
(83/100) (NUCLEAR BLAST)

Tracklist

1. Macabre Cabaret
2. A Secret Kiss
3. A Purse Of Gold And Stars

Line up

Aaron Stainthorpe (Vocals)
Andrew Craighan (Guitar)
Neil Blanchett (Guitar)
Jeff Singer (Drums)
Lena Abé (Bass)
Shaun Macgowan (Keyboards / Violin)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ