Flaming Row – The Pure Shine

Facebookrssmail

‘Pure Shine’ is een prog/folk cd gebaseerd op de boeken ‘The Dark Tower’ van Stephen King. Flaming Row is een Duitse band, die onder andere bestaat uit zanger/ veelzijdige gitarist Martin Schnella. Naast de ‘gewone’ akoestische en elektrische gitaar, bespeelt hij van beide ook de 12 snarige versie. Daarnaast bespeelt Marek Arnold diverse toetsinstrumenten en saxofoons. Bovendien doet er een groot aantal gastmuzikanten mee, waaronder drummer Jimmy Keegan (Pattern Seeking Animals) en bassist Dave Meros (Spock’s Beard). Diverse gastzangers zijn grote bekende, ik noem er twee: Johan Hallgren (Pain of Salvation) en Glynn Morgan (Threshold).

In het rustige intro van ‘A Tower In The Clouds’ spelen diverse strijkinstrumenten een belangrijke rol. Ondanks de rust, zijn er verschillende wendingen en diverse laagjes in de muziek.  Enkele gesproken zinnen vormen een inleiding van het verhaal. De wending naar meer power vormt een mooie mix van rock met klassieke elementen. In een rustig deel is er de solozang van Melanie Mau. Zij heeft een markante, vrij scherpe klinkende stem. Niet iedereen zal hier een liefhebber van zijn. Er komen meer stemmen bij, ze zingen (a capella), tegen elkaar in. Dit is prima verdeeld over de koptelefoon.

De zang in ‘The Last Living Member’ is goed te verstaan, maar als je de boeken niet kent, duurt het even voordat je in het verhaal zit. De meerdere stemmen van de leadzangers kleuren goed bij elkaar. Bij de krachtig gezongen woorden, heeft de muziek meer power. Zang en muziek zijn dus in evenwicht. Het orgelspel heeft soms een heerlijke jaren ’70 stijl. Op het einde wordt zang gecombineerd met mooie pianoklanken

‘Jake’s Destiny’ bevat prachtige instrumentale stukken waarin licht rockende en folk elementen in verweven zitten.  Het rustige stukje op de scheidingslijn van het instrumentale tweede deel naar deel drie is super! In dit derde deel krijgt Jake op een rustige manier een waarschuwing dat kinderen zoals hij gestolen worden. De muziek blijft een poosje rustig. Diverse stemmen zingen enkele zinnen, nu staan de personages wel vermeld in het tekstboekje.

Rockend gitaarspel wordt afgewisseld met akoestische delen. Het verschil in volume is groot, bovendien verschilt het aantal laagjes. Ook zitten er regelmatig folk elementen in verweven. Er zitten talloze wendingen en details in de muziek. Door deze diversiteit zijn alle tracks boeiend. In de songteksten horen de kenners diverse verwijzingen naar het boek. Voor wie de boeken of de film niet kent, is het misschien lastig om het verhaal helemaal te volgen. Maar gaandeweg kom je vanzelf in het verhaal. Dit is geen song a long album, toch zing je bij het laatste stukje tekst van ‘The Final Attempt’ vanzelf mee. Het slot nummer is ‘The Gunslinger’s Creed’, eindigt mooi ingetogen.

In delen van de zang is er wat te weinig variatie in emotie. Met meer emotie had je je beter in kunnen leven in het verhaal. De ene stem zal wat meer gewaardeerd worden dan de andere. Vocale delen worden afgewisseld met prachtige instrumentale stukken. Dit maakt me nieuwsgierig naar de instrumentale versie.

Cd2

Het heldere geluid van de strijkers en het pianospel raakt me ook in deze openingstrack. Als je net cd 1 hebt geluisterd, mis je in verschillende nummers misschien de zang. Of wacht je op de inzet van de stem(men) na een instrumentaal stuk.

Maar als je dit los kon laten, kun je helemaal opgaan in de muziek. Je hoeft nu geen tekst te verstaan of verhaallijn te volgen, waardoor je anders kun luisteren. Nu je alleen maar muziek hoort, valt het extra goed op hoe complex alles in elkaar zit. Vette lage bas grooves versus de hoge tonen van de andere instrumenten vormen soms een contrast.

Dergelijke verschillen/tegenstellingen zijn er ook in het aantal laagjes en in het volume van de muziek. Soms hoor je in een minimalistisch stuk, de vingers over de snaren van een gitaar glijden. Diverse plotselinge wendingen zorgen voor een ‘ear-catcher’. De muziek is prachtig, je hoort een heel scala aan instrumenten: saxofoons, strijkers, diverse toetsinstrumenten, fluiten, Ierse doedelzak, percussie en natuurlijk bas en verschillende gitaren. Dit wordt gesmeed tot pure, complexe prog. Met onnatuurlijke ritmes ingewikkelde melodieën. Sommige delen zijn zo bijzonder dat ze aanvoelen als improvisatie. De details zijn fantastisch, bijvoorbeeld van de cello, met zijn warme lage geluid. Kortom, het blijft boeiend om naar te luisteren.

Niet voor iedereen zal de muziek als een verhaal voelen, maar dat is niet storend. De luisterbeleving is van deze cd totaal anders dan van cd 1. Het is een prima keuze van Flaming Row om deze instrumentale cd erbij te doen. Niet vaak komt een instrumentale versie van een vocale cd zo goed tot zijn recht als hier.  ‘The Pure Shine’ is dus een volwaardig dubbelalbum. (82/100) (Progressive Promotion Records)

Tracklist:

1. A Tower In The Clouds 04:50    
2. The Last Living Member 11:55   
3. Jake’s Destiny 14:06 
4. The Sorcerer 17:37   
5. The Final Attempt 09:31   
6. The Gunslinger’s Creed 15:20

Line up Flaming Row

Melanie Mau: Lead zang( 1, 2, 3, 4, 5, 6), samenzang  (3, 4, 5, 6)
Martin Schnella: Lead zang (1, 3, 4, 6), samenzang (1, 2, 3, 4, 5, 6), 6- & 12-snarige akoestische gitaren (2, 3, 4, 5, 6), 6-, 7- & 8-snarige elektrische gitaren (1, 2, 3, 4, 5, 6), klassieke gitaar (6), baritongitaar (5, 6) basgitaar (1, 6 – einde sectie)
Marek Arnold: Piano (1, 2, 3, 4, 5, 6), Orgel (2, 3, 4, 5, 6), Mellotron (2, 3, 4, 5), Synth (2, 4, 5), Snaren (1) , Sopraan Sax (1, 4, 5, 6) Alto Sax (5), Tenor Sax (5)
Niklas Kahl: Drums (2, 4)

Gastmuzikanten:

Lars Lehmann: Basgitaar (2, 3, 4) & Fretless Bas (3, 4)
Dave Meros: Basgitaar (5, 6), Bas Synth (5)
Jimmy Keegan: Drums (1, 3, 4, 6), Cajon (3), zang (1)
José Pepe Jimenez: Latino percussie (3)
Nathan Brenton: Cello- en Orkestarrangementen (1, 2, 3, 4, 6)
Eric Brenton: Viool, Altviool  (1, 2, 3, 4, 6)
Jens Kommnick:  Low Whistle (1, 3, 4, 6), Tin Whistle (3,6), Ierse Doedelzak (3, 4, 6), Cello (1, 3, 5), Viool (1), Mandoline (3, 6)
Fabian Gödecke: Marching Toms (6)
Siobhán Kennedy: Lead Zang (4), gesproken woorden (1, 6)
Johan Hallgren: Lead Zang (2, 3, 4, 6)
Glynn Morgan: Lead Zang (2, 3, 4, 5, 6)
Alexander Weyland: Lead Zang (2, 3, 4, 6)
Mathias Ruck: Lead Zang (2, 3, 4, 5, 6)
Ossy Pfeiffer: Lead Zang (5)
Gary Wehrkamp: Zang (1, 5)
Leo Margarit:Zang  (1, 5, 6)
David Anderson: Gesproken woorden (4, 5)
Anish Jewel Mau: Gesproken woorden (4, 5)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ